La inflació es dispara al març a l'1,3%, el seu nivell més alt en gairebé dos anys

Els preus no vivien un augment similar des de l'abril del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia

2 min
Els preus de l'energia han tornat a ser els que han apujat la inflació.

BarcelonaFinals de març del 2021. Tal com estava anunciat, les comparatives interanuals comencen a reflectir que, malgrat els dubtes, l'economia presenta una cara més bona que la que tenia ara fa un any, quan el confinament arrencava no només a Espanya, sinó a mig món, en resposta a la pandèmia del covid-19.

Una de les primeres dades que han aparegut és la inflació, l'increment de preus, que avança de la mà del consum i és un bon indicador del ritme que agafa l'activitat econòmica. Segons dades fetes públiques aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus van pujar un 1,3% al març, en comparació amb el mateix mes del 2020, principalment a causa de l'encariment de l'electricitat i els carburants. És la dada més alta des de l'abril del 2019, en època prepandèmia. Aquest mateix indicador mostrava al febrer que els preus estaven congelats respecte a un any enrere, amb una variació del 0%.

Canvi de tendència

Aquest repunt en l'índex de preus de consum (IPC) es produeix perquè, amb l'inici del confinament a mitjans de març del 2020, els preus de l'electricitat i els carburants van baixar. El contrast també és ben visible si es comparen els preus d'aquest març amb els del mes passat: l'IPC ha pujat un 1%, si bé al febrer, respecte al gener, queia un 0,6%.

Si la dada es confirma el pròxim 14 d'abril, l'IPC haurà marcat així un clar canvi de tendència després de les caigudes de preus que es van produir durant tot el 2020, i a les quals va seguir el lleu augment del mes de gener (que va respondre a la tempesta Filomena). La inflació subjacent, que no té en compte els productes de preu més volàtil, va créixer en un 0,3%, com al febrer. Pel que fa a l'índex harmonitzat a nivell europeu, va indicar un creixement de l'1,2%, un punt i mig superior al del febrer.

Indicis de recuperació

L'IPC ha arribat acompanyat de dues dades més que permeten tenir un cert optimisme respecte al desglaç de l'economia. D'una banda, durant el mes de març les vendes del comerç minorista van créixer un 4,2% respecte al febrer (en part com a conseqüència de l'aixecament de restriccions). El repunt va estar liderat per les categories de productes d'altres béns (+7,8%), equipament de la llar (+4,7%) i equipament personal (+2,8%). De l'altra, l'índex general de preus d'exportació dels productes industrials ha registrat un augment interanual de l'1,1%, en aquest cas amb dades referents al febrer, en el que suposa l'augment més important des de l'abril del 2019.

Torna la confiança

En un clima econòmic marcat per la proximitat a la segona part de l'any, quan s'espera un fort rebot de l'economia, i per les campanyes de vacunació, la confiança econòmica va créixer en 6,9 punts al març respecte al febrer en el conjunt de la Unió Europea i en 7,6 punts a l'eurozona, segons l'indicador de sentiment econòmic publicat aquest dimarts per la Comissió Europea. L'anterior repunt d'aquestes característiques en l'indicador es va produir a l'estiu, després de la primera onada de covid-19.

stats