Economia 10/02/2021

Habtur impugna vuit punts del PIAT perquè restringeixen l'activitat del lloguer vacacional

La patronal ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears

Catalina Riera
2 min
Un turista a l'aeroport de Palma.

PalmaHabtur ha impugnat vuit punts del Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca (PIAT) perquè considera que són "desproporcionats" i restringeixen l'activitat del lloguer vacacional. Per això, la patronal ha presentat un recurs contenciós administratiu contra aquest pla –aprovat al juliol pel Consell de Mallorca– davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Així ho ha assegurat la presidenta de l'entitat, Maria Gibert, durant una roda de premsa aquest dimecres.

L'advocat d'Illeslex Javier Blas ha explicat que el PIAT parteix de dades del 2016 que han quedat "obsoletes" i que en aquest moment "la situació no té res a veure amb la de fa quatre anys". A més, Gibert ha destacat que les restriccions que s'han impugnat són "innecessàries" i "injustificades". Per part seva, el també advocat d'Illeslex Jaime López ha lamentat que amb aquest pla "pareix que es fa responsable" el turisme vacacional "dels mals que pateix el sector".

En concret, Habtur no està d'acord que no es pugui llogar un habitatge en una zona rural que no disposi de xarxa de clavegueram. Tampoc no comparteix el punt que tracta la prohibició de comercialitzar habitatges turístics que estan en sòl rústic protegit. També impugna que els propietaris que comercialitzen els habitatges d'ús turístic sota la modalitat d'habitatge principal no puguin triar el juliol i l'agost com a mesos de comercialització.

López ha criticat que hi ha algunes de les mesures que ja tenen una normativa pròpia. "La regulació és important, però s'han introduït requisits que fan que aquesta normativa sigui excessivament complexa, i en molts casos són innecessaris i complicats", ha apuntat. Com a exemple ha exposat el punt que prohibeix estendre la roba en una zona visible al públic o disposar d'un espai per tenir els residus ocults.

Habtur tampoc no està d'acord amb alguns punts referents a les condicions mínimes que han de complir els habitatges de lloguer turístic, com per exemple tenir aparells de calefacció o refrigeració amb una eficiència energètica mínima A o equivalent, o que s'hagi d'instal·lar una presa de xarxa elèctrica homologada per a vehicles lliures d'emissions. López ha insistit que el lloguer vacacional "pot diversificar el turisme de sol i platja". Per tant, el PIAT hauria de tenir requisits "menys desproporcionats", ha afegit.

stats