Societat 13/01/2021

"L'obertura turística haurà de conviure amb el covid", admet Negueruela

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball assegura que la campanya d'estiu no depèn de l'estratègia de vacunació

A. T.
3 min
Persones passejant amb mascareta.

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dimecres que "l'estratègia d'obertura turística haurà de conviure amb el covid", atès que la immunitat de ramat no s'haurà aconseguit abans de l'estiu. Negueruela s'ha reunit aquest dimecres amb patronals i sindicats per informar-los de la campanya de vacunació.

El conseller ha defensat que la temporada d'estiu no depèn de la campanya de vacunació i que no s'espera assolir la immunitat de ramat per establir corredors segurs. Això es farà en funció de la situació epidemiològica tant de les Illes com dels mercats emissors. "Balears serà una destinació segura amb independència del nivell de vacunació i ho serà durant aquesta temporada", ha assenyalat. Preguntat per si es donava per perduda la Setmana Santa, ha indicat que "aquí ningú ha donat res per perdut".

Ara "són les empreses privades les que han d'augmentar el nivell de producció", ha advertit Negueruela, qui ha garantit als sindicats i a les patronals del sector turístic que administraran, sense retard, totes les vacunes contra el coronavirus que rebin. El conseller ha explicat que les Balears encara no han rebut la partida de gairebé 6.000 dosis que havia d'arribar ahir dimarts. "Exigim al govern d'Espanya que compleixi els terminis", ha reivindicat.

Vacunar els vulnerables: estratègia econòmica

"Hi haurà temporada. No depèn exclusivament de la vacunació, sinó de millorar la situació sanitària. Hem pres mesures dures per recuperar i rebaixar la situació i esperam que succeeixi igual als països del nostre entorn", ha declarat el membre del Govern. "Afortunadament s'ha avançat la vacuna, és molt bona notícia. Esperam poder obrir tan aviat com sigui possible", ha afegit.

"Ara el més important és el sector més vulnerable, econòmicament també, no només vitalment", ha destacat Negueruela, qui argumenta que això permet "alliberar la pressió hospitalària i això fa que les restriccions davallin". Per la seva banda, el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García Pineda, ha celebrat que "gràcies a l'estratègia de reserva de vacunació a Balears s'ha pogut garantir que es pugui administrar la segona dosi a les residències".

Una situació complicada

Sobre la manifestació en contra del tancament de la restauració que ahir va arribar a aplegar fins a 4.000 persones, Negueruela ha reconegut que "és una situació complicada". "Cal apel·lar a la responsabilitat i respectar el que diu el Govern perquè les protestes garanteixin la seguretat", ha dit.

"Entenem que després de tants mesos es trobin en una situació complicada. Ara el Govern posarà en marxa més ajudes, com estan fent a altres comunitats autònomes", ha recordat el titular de Turisme i Treball. En qualsevol cas, ha defensat que les Balears "no són la comunitat més dura amb la restauració", sinó que ha "aguantat fins ara per tancar-la".

Així mateix, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha avançat que "si els mercats emissors milloren els indicadors sanitaris, podrem establir corredors segurs, s'hagi accelerat la vacunació o no". Sigui com sigui, Frontera ha animat a tenir en compte "el sector privat si és necessari" per distribuir les vacunes, que "s'han d'administrar tan aviat com estiguin disponibles" per tal d'accelerar el ritme.

Els hotelers de platja de Palma reclama que es facin públiques les dades de vacunació diàries

L'Associació Hotelera de la Platja de Palma ha demanat aquest dimecres al Govern que publiqui diàriament les dades de vacunació, igual que fa amb els de la incidència de la pandèmia de covid-19. "Necessitam conèixer cada 24 hores com avança el pla de vacunació en la nostra comunitat. Nosaltres i tots els ciutadans", han remarcat a través d'un comunicat.

stats