Societat 13/01/2021

La consellera de Salut retreu a la Moncloa que el retard amb les vacunes "no és admissible"

El Govern balear exigirà al Ministeri de Sanitat que "respecti els terminis acordats per poder mantenir el calendari de vacunació"

Ara Balears
2 min
La vacuna ja és aquí: arriben a Espanya les primeres dosis contra la covid-19

PalmaLa consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha advertit aquest dimecres que "no és admissible que les Illes Balears pateixin el retard que estan patint". Les 5.800 dosis de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer que havien d'arribar aquest dimarts a les Balears no arribaran fins dijous i el govern espanyol ha justificat que el nou retard es deu a problemes logístics derivats de les condicions meteorològiques.

Aquesta és el segon enviament, dels tres que hi ha hagut, que no ha arribat a temps a les Illes des de l'inici de la campanya de vacunació. El primer enviament va arribar tard al conjunt de l'Estat i provocà que l'inici de la vacunació contra el coronavirus s'endarrerís de dilluns 28 de desembre a dimarts 29. La segona partida va ser l'única que arribà en el termini pactat. Finalment aquest últim paquet de dosis, previst per a dilluns, ha patit dos retards: primer s'ajornà a dimecres i després a dijous.

"Ens varen garantir que, a partir d'ara, tots els dimarts de matinada rebríem les vacunes. I no només no arribaren ahir, sinó que tampoc han arribat avui", ha criticat la consellera, qui assenyala la discriminació que pateixen les Illes. "Entenc que el transport per carretera és més fàcil. Estic segura que avui hi ha vacunes a totes les comunitats autònomes. No sé com està Canàries, però a Balears no arribaran", ha lamentat la membre de l'Executiu. Això, adverteix, "fa que tinguem sempre un sentiment de major prudència", encara que "a partir d'ara no es guardaran més dosis", ha recordat. "Ho diré avui al ministre i a la resta de consellers", ha declarat Gómez, que aquest dimecres participa en el Consell Internacional del Sistema Nacional de Salut.

Per la seva banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha criticat el nou retard en l'entrega de les dosis i ha informat que el Govern balear "exigirà" al Ministeri de Sanitat "que respecti els terminis acordats i compleixi els acords que es fixaren a l'inici de la campanya de vacunació". "El subministrament va amb dos dies de retard, amb la qual cosa es justifica que hàgim estat cauts amb la reserva", ha afegit, encara que això "no altera el calendari" de vacunació.

El Govern ja va decidir reservar la segona dosi de la vacuna per als usuaris de residències, perquè és el col·lectiu més vulnerable, i així assegurar-se que els podien posar la segona dosi al cap de 21 dies en cas que hi hagués endarreriments en l'enviament com el d'aquest dimarts. Per això, fins al moment només s'han administrat 4.835 de les 12.840 vacunes que ha rebut l'executiu central, que representen un índex del 37,5%, el segon menor de l'Estat per darrere de Madrid. D'aquesta manera, la meitat de les vacunes rebudes han quedat reservades per a aquells usuaris i treballadors de les residències als quals ja s'ha administrat la primera dosi de la vacuna, que previsiblement rebran la segona a partir d'aquest diumenge.

ARANWS20210112_0165Les Balears rebran a final de setmana les primeres 600 vacunes de Moderna

La vacuna de Moderna ja és a les Balears

Les dosis de la vacuna contra el coronavirus de Moderna han arribat abans del que estava previst. Segons ha informat el Govern balear, les 600 dosis que s'esperaven per a final de setmana han arribat aquest dimecres a l'Arxipèlag. Moderna farà enviaments setmanals de noves dosis de la vacuna contra el covid-19 a les Illes. La setmana que ve s'espera l'arribada de 900 dosis, i la següent n'arribaran 2.100, i es preveu que la xifra augmenti progressivament.

stats