Cooperatives
Economia 22/07/2022

El Govern reformarà la Llei de cooperatives per introduir-hi la perspectiva de gènere i els drets socials

Dia 1 de setembre s'obriran tres noves línies d'ajudes amb l'objectiu d'enfortir el teixit social i cooperatiu

2 min
Reunió del Consell de l'Economia Social i Cooperativisme

PalmaEl Govern ha anunciat una nova reforma de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears per introduir-hi la perspectiva de gènere, els drets socials i les noves tecnologies. A més, després de reunir-se amb el Consell de l'Economia Social i Cooperativisme, també s'ha acordat la creació de tres noves línies d'ajudes, dotades amb 1,5 milions d'euros.

En la reunió, hi han participat representants de la Unió de Cooperatives Agràries de les Balears, Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Balears i la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària, entre d'altres, a banda dels diferents consells insulars i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears.

Entre els eixos que es planteja modificar, hi trobam el foment i l'enfortiment de la fórmula cooperativa, tant en la creació de noves cooperatives com en la consolidació de les existents, facilitar l'estructura i el funcionament empresarial de les cooperatives, afavorir la intercooperació, simplificar i eliminar càrregues i tràmits administratius, reforçar les vies de finançament, fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les existents, així com incorporar la perspectiva de gènere en l'articulat de la llei, entre d'altres.

Per tal d'enfortir el teixit cooperatiu i social, s'han preparat "tres noves convocatòries de gairebé 1,5 milions d'euros", ha explicat el conseller, xifra que incrementa un 31,4% el pressupost de les convocatòries de l'any anterior. La primera s'adreça a donar suport al manteniment dels llocs de treball de les empreses d'inserció, dotada amb 625.000 euros per a dues línies; per una banda, se subvencionarà els salaris de les persones en situació d'exclusió social que treballen en una Empresa d'Inserció, fins al 40% del salari brut, i per l'altra, fins a un 30% del salari brut (fins a un màxim de 9.000 euros) dels tècnics de producció i tècnics d'acompanyament d'aquestes empreses.

La segona convocatòria destina 245.000 euros al foment i la difusió de l'economia social, i per al suport de l'associacionisme de cooperatives, societats laborals i empreses d'inserció. Per una banda, es vol promocionar el foment i la difusió de l'economia social, amb accions subvencionables al 100% fins a un màxim de 7.000 euros; per l'altra, també s'adrecen al foment i consolidació de l'associacionisme de cooperatives i societats laborals sense ànim de lucre, amb un 100% de les accions subvencionables, fins a un màxim de 70.000 euros per al conjunt de totes les accions subvencionables.

Finalment, la tercera línia d'ajuts és per a la promoció de l'ocupació i la millora de la competitivitat de cooperatives, microcooperatives i societats laborals de les Balears, que suma 595.000 euros en dues convocatòries, per tal de contribuir al manteniment de les estructures d'economia social. Aquesta ajuda inclou quatre programes: entre 2.000 i 3.000 euros destinats a subvencionar el manteniment de llocs de feina per a cooperatives, microcooperatives i societats laborals; la incorporació de socis treballadors o de treball i incorporació de socis fundadors, que preveu 6.000 euros per cada soci nou; ajudes de 1.000 euros per a la creació de microcooperatives, i una ajuda perquè puguin invertir en noves tecnologies, subvencionant el 50% de la inversió fins a un màxim de 2.000 euros.

Totes elles entraran en vigor dia primer de setembre.

stats