Inserció
Economia 05/07/2022

El Govern no compleix amb la contractació social a què s'havia compromès, segons REAS

L'Executiu ha adjudicat 6,1 milions d'euros en contractes reservats a programes d'ocupació protegida, el 7% de l'objectiu marcat el 2016

ARA Balears
1 min
La contractació social és desigual segons les conselleries i organismes del Govern.

PalmaEl Govern balear no està complint amb els objectius de contractació social a què s'havia compromès l'any 2016, segons ha denunciat la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària, REAS Balears. L'entitat ha elaborat un informe en què ha analitzat els contractes públics reservats a programes d'ocupació protegida (empreses d'inserció i centres especials d'ocupació d'iniciativa social).

La principal conclusió és que l'Executiu illenc ha adjudicat 6,1 milions d'euros en contractes reservats a programes d'ocupació protegida, el 7% de l'objectiu marcat el 2016. En concret, entre març del 2017 i març del 2022, ha adjudicat 77 contractes o lots reservats, el 0,48% de la totalitat dels contractes adjudicats.

Durant els anys 2018 i 2019 es va anar augmentant el nombre de contractes, però el 2020, a causa de la pandèmia, van caure, i no s'han acabat de recuperar aquest 2021. REAS apunta que hi ha "un nivell molt desigual en la implantació dels contractes reservats" entre conselleries i organismes del Govern. A més, alerta que malgrat que s'han de basar en la millor relació qualitat-preu, "l'oferta econòmica continua sent el principal criteri d'adjudicació", ja que representa el 85% de la baremació.

L'objectiu del 3%

La Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària recorda que la Llei de contractes del sector públic estableix que les administracions fixaran percentatges mínims de reserva de contractes a centres especials d'ocupació d'iniciativa social i empreses d'inserció, a fi d'afavorir l'accés a l'ocupació de persones amb discapacitat i en situació o risc d'exclusió social.

A més, l'Acord del Consell de Govern de 29 d'abril de 2016 per a la inclusió de clàusules socials en la contractació va fixar un percentatge de reserva del 3%. Posteriorment, un nou Acord del Consell de Govern de 3 de gener de 2022 modificà aquest percentatge al 10%, però només amb relació a determinades categories.

stats