Economia 28/07/2022

El Govern recupera l'ús sostenible de l'ITS i preveu recaptar 140 milions el 2022

El 2023 el ple prioritzarà els projectes relacionats amb el Pla estratègic d'inversions, orientat a l'esforç inversor

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela

PalmaEl ple de la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible ha aprovat avui el Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible per al període 2023, per un import de 138,8 milions. El Govern pot recuperar, així, "l'Impost de Turime Sostenible amb les seves finalitats" originals, ha destacat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

L'ITS permetrà executar projectes presentats tant pels organismes dependents del Govern com dels consells insulars i municipis de les Illes a través de la FELIB o els mateixos consells. Concretament, el pla anual del 2023 recull per primera vegada les prioritats establertes en el Pla estratègic autonòmic d'inversions Illes Balears 2030, que mostra un full de ruta a partir del qual s'ha d'orientar l'esforç inversor que es durà a terme a les Illes al llarg d'aquesta dècada.

Negueruela ha recalcat que el nou pla permet recuperar "un instrument important per al Govern", perquè, deixant enrere la pandèmia, el ple recupera la seva activitat habitual i ja no destinarà part dels recursos del fons a fer front a les necessitats derivades de la pandèmia i a la reactivació econòmica.

Els objectius marcats

El 2023 es prioritzaran els projectes relacionats amb el Pla estratègic d'inversions, i en concret donarà prioritat a projectes relacionats amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic, l'accés a l'habitatge i solucions davant l'emergència habitacional, l'economia blava sostenible, biodiversitat marina i ciències de la mar, la biomedicina i ciències de la salut, la mobilitat sostenible, l'economia circular i els projectes d'R+D+I, especialment vinculats a alguns dels sectors identificats en els apartats anteriors.

Igualment, la Conselleria ha advertit que es mantenen la resta d'objectes susceptibles de ser finançats pel fons ITS, com són: la protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí, o el foment de la desestacionalització, creació i activació de productes turístics practicables en temporada baixa, i promoció del turisme sostenible i de temporada baixa. Així mateix, la recuperació i rehabilitació del patrimoni històric i cultural, i la millora de la formació i la qualitat de l'ocupació, entre d'altres.

stats