Economia 21/03/2022

El Govern demanarà a Madrid que abaixi els impostos dels carburants temporalment

L'Executiu també demanarà que es limiti el preu de l'habitatge i no es puguin fer desnonaments

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela.

PalmaEl portaveu del Govern, Iago Negueruela, demanarà a Madrid aquest dilluns mesures per pal·liar la crisi econòmica impulsada per la guerra d'Ucraïna. Entre les demandes, hi haurà una proposta de reducció dels impostos dels carburants per alleugerir la pressió sobre "els ciutadans i les empreses illenques" amb el preu dels combustibles.

Igualment, l'Executiu illenc també demanarà reduccions del preu de l'energia, com ja va dir la vicepresidenta tercera i ministra per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que va assegurar que proposaria a Europa limitar el preu del megawatt hora (Mwh) al mercat majorista a 180 euros.

Iago Negueruela no ha volgut explicar les 37 mesures concretes que suggerirà el Govern a l'Estat al·legant que "primer les hem de presentar a la conferència sectorial", una reunió que estarà presidida per les tres vicepresidentes del govern de l'Estat, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, amb la presència de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Així i tot, el portaveu del Govern ha traçat algunes línies més per on aniran les propostes. En aquest sentit, ha avançat que demanarà que el preu de l'habitatge es limiti i que tampoc no es puguin fer desnonaments mentre duri aquest context de crisi econòmica. Alhora, dins aquest paquet més social, es demanarà que s'agilitzi el tràmit per accedir a l'Ingrés Mínim Vital.

A més, Negueruela ha dit que es volen "reforçar els mecanismes d'ajudes que ja varen funcionar durant la crisi del covid-19". I ha afegit que demanaran mesures administratives per "impulsar la gestió dels fons europeus i la transició energètica".

Finalment, el també conseller de Model Econòmic ha explicat que, tal com va avançar l'ARA Balears, dimecres que ve hi haurà una reunió amb el pacte de la reactivació –en què participen els agents socials i econòmics més els partits del Pacte– i a la qual també "s'ha convidat els partits de l'oposició". En aquesta trobada es preveu que es tractin les mesures que es poden gestionar de manera autonòmica, sense necessitat de la intervenció de l'Estat o d'Europa.

stats