Economia 10/03/2022

El GOB denuncia que la nova llei turística finança l'increment de categoria dels hotels amb fons europeus

La manca de transparència o el tipus de congelació de places són alguns dels punts que han tractat els ecologistes en el seu comunicat

ARA Balears
1 min
Representants del GOB durant la seva intervenció.

PalmaEl GOB ha denunciat que el Govern afavorirà els hotelers amb la nova llei turística. Ho ha expressat referint-se al fet que, segons el seu parer, la llei finança l'increment de categoria dels hotels amb fons públics europeus. A més, ha advertit que aquests doblers havien de servir per pal·liar els efectes del covid-19.

Els ecologistes han destacat que el decret llei "fa circular el capital entre els mateixos de sempre i fa de les Illes un refugi per als inversors i per a la gent rica". Alhora, han catalogat la llei "d'evident greenwashing i socialwashing" perquè el sector hoteler pugui gaudir d'una plataforma d'accés als fons públics.

En el primer punt, el GOB ha criticat la manca de transparència i ha acusat el Govern "d'hermetisme i blindatge per construir una arquitectura narrativa" per fer una rentada de cara que beneficia els mateixos de sempre. També han parlat de la circularitat: "És per als hotels i per fer més competitiva la destinació turística", però han assegurat que només s'aplicarà als hotels i no a tot el "metabolisme social d'una economia turistitzada i vulnerable".

Així mateix, s'ha criticat el creixement urbanístic a canvi de la modernització. En aquest sentit, han afirmat que "la rendibilitat d'aquestes obres és doble: d'una banda, incrementen la categoria i la taxa de benefici hotelera; de l'altra, revaloritzen el seu capital fix immobiliari en els mercats financers".

Finalment, també han posat el focus en la congelació de places. En aquest punt han avisat: "La suspensió no afecta les places en tràmit, reservades, adquirides provisionalment, en construcció o que hagin efectuat cessions anticipades dins una Unitat d'Actuació". Per això, consideren que les places no s'haurien de congelar, sinó eliminar-les definitivament.

stats