Economia 15/09/2022

Els hotelers critiquen que incrementar l'ITS només tapa "la incapacitat" del Govern per gestionar el turisme

La patronal denuncia que "no s'estan fent els esforços corresponents per perseguir una oferta il·legal"

ARA Balears
2 min
Aeroport de Palma.

PalmaLa Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha criticat que el fet d'incrementar l'Impost de Turisme Sostenible l'estiu del 2023 –com ha anunciat aquest dijous el diari Última Hora– només servirà per "tapar la incapacitat manifesta de les institucions que ens governen per gestionar els serveis públics i els fluxos de persones", ha recriminat la vicepresidenta executiva, María José Aguiló. "Mirar de cobrir i justificar els seus dèficits, penalitzant els visitants que s'allotgen a l'oferta reglada no és, en absolut, la solució", ha denunciat.

Aguiló considera que "no s'estan fent els esforços corresponents per perseguir una oferta il·legal del tot inquantificable", ni per contenir la quantitat de turistes que arriben. "En els darrers deu anys a les Balears s'ha permès que hi hagués un creixement exponencial de 85.000 places d'habitatge de vacances, davant de 29.000 hoteleres en 21 anys. Gairebé el triple a la meitat d'anys", ha destacat.

La patronal denuncia que aquesta proposta demostra que l'ITS no està subjecte a fins determinats sinó que els serveis "com a via de finançament ordinari de la CAIB i eliminant d'un cop de ploma la participació en l'ús de la recaptació per a fins concrets". "Ens hem manifestat moltes vegades, igual que els grups ecologistes, sobre la necessitat de millorar el destí dels ingressos de l'impost d'estades turístiques; els mecanismes per a l'elecció de projectes que aconsegueixin un consens més gran, i la participació, sense que se n'hagi reformulat el plantejament. I, pel que ara s'anuncia, sembla que serà més unilateral que mai", ha afegit.

Finalment, han recordat que tot i que al principi deien que l'ITS no resultava dissuasiu per als visitants, ara plantegen totalment el contrari, presentant aquest increment com a mesura per frenar l'arribada de turistes. En aquest sentit, la FEHM recrimina aquestes "incoherències".

stats