Economia 21/06/2021

Només un 13,3% de les empreses que poden demanar les ajudes estatals ho ha fet quan falta una setmana per acabar el termini

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball fa una crida als autònoms de temporada perquè s'hi presentin

2 min
Un treballador reparteix paquets per Palma

PalmaNomés 4.000 empreses han sol·licitat ajudes estatals per lluitar contra l'impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus, segons ha informat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió del Consell de Govern. Aquesta xifra representa el 13,3% de les 30.000 sol·licituds que esperava el Govern, just ara que s'arriba a l'equador del termini per demanar ajuts dels 855 milions d'euros que l'Estat va atorgar a les Balears –el 28 de juny és el darrer dia per entregar-ne la documentació. Durant la compareixença davant els mitjans, Negueruela ha fet una crida sobretot als autònoms de temporada, perquè entreguin la documentació adient. El conseller ha recordat que aquests autònoms tenen assegurats 3.000 euros només per constar a una de les activitats econòmiques que tenen dret a rebre ajudes, i que no han d'acreditar una caiguda del 30% en la seva facturació com sí que han de fer les empreses.

Negueruela no ha volgut fer valoracions sobre el baix nombre de sol·licituds fins que "acabi el procés", i s'ha limitat a assenyalar que "s'analitzen les dades" des de la Conselleria i que caldrà "veure com es fan millores".

A més, el conseller ha corroborat que les empreses que no tinguin deutes amb els seus proveïdors no podran optar a les ajudes, perquè són finalistes i estan destinades precisament a evitar una roda d'impagaments. "Ara mateix és així i no voldria generar expectatives", ha dit.

Crítiques de PIMEM Restauració

El portaveu també ha fet referència a les crítiques que PIMEM Restauració ha fet pel manteniment de les restriccions a l'interior dels bars i els restaurants. L'entitat ha reclamat tornar a la normalitat i Negueruela ha recordat que PIMEM forma part de la Mesa de diàleg social i que ha donat suport a les mesures del Govern. "Totes les comunitats autònomes tenen restriccions als interiors i a la nostra gairebé no n'hi ha a l'exterior ni d'horaris", ha comentat. Negueruela ha demanat als empresaris que siguin "més respectuosos amb les recomanacions sanitàries" i ha apuntat que a PIMEM hi deu haver "un problema intern". "No entenem les crítiques, tenim reactivació gràcies a les restriccions", ha sentenciat.

PIMEM Restauració ha demanat tornar a la normalitat absoluta, sense restriccions. Segons ha defensat la seva presidenta, Eugènia Cusí, a hores d'ara no hi ha cap alarma sanitària que justifica perllongar unes mesures que minven la facturació. "No volem estar cada 15 dies pendents de si canvien les regles del joc, ens perjudica. Volem tornar al marc normatiu regular", ha dit Cusí.

stats