La recuperació postcovid

Els economistes alerten de la pèrdua de competitivitat per la inflació

El Consell General d'Economistes s'oposa a l'augment del salari mínim i defensa que comportarà més acomiadaments

2 min
El preu final de la factura elèctrica de les famílies pujarà, però dependrà de diversos factors, entre els quals els nivells de producció d’energia solar i eòlica.

BarcelonaL'augment dels preus a Espanya, i sobretot el diferencial amb la mitjana de la Unió Europea, serà un llast per a la recuperació de l'economia perquè comportarà una pèrdua de competitivitat a les empreses, segons apunta el Consell General d'Economistes. Aquest organisme col·legial considera que, per això, no s'hauria d'aprovar un increment del salari mínim interprofessional (SMI), que encara augmentarà més els costos de les empreses, tal com planteja el govern espanyol, que ja ha citat els agents socials per abordar el tema.

Els preus a Espanya, segons les dades avançades dilluns per l'INE, han augmentat un 3,3% en la taxa interanual. El Consell General d'Economistes recorda que és un augment superior a la mitjana de l'eurozona, on l'IPC harmonitzat ha crescut el 2,7%. Aquest observatori financer avisa que la taxa harmonitzada de l'IPC a Espanya a l'agost va ser del 3,3% i al juliol del 2,9%, mentre que a la zona euro s'espera que sigui del 2,7% a l'agost i va ser del 2,2% al juliol. "Això, sumat a una productivitat més baixa, resta competitivitat a la nostra economia i penalitza el consum", adverteix.

"S'ha de tenir en compte que la pujada de preus resta capacitat adquisitiva, amb la qual cosa l'estalvi es destinarà al consum, i no a la inversió, que ja està molt minvada, fonamentalment l'estrangera", alerta el Consell General d'Economistes.

PIB a l'alça

El Consell General d'Economistes manté la previsió de creixement de l'economia espanyola en el 6,3% aquest 2021 i la revisa a l'alça fins al 6% per al 2022, a causa de la inèrcia de creixement del segon semestre d'aquest any i l'efecte de l'aplicació de les ajudes europees. Pel que fa al mercat laboral, els economistes mantenen la previsió que la taxa d'atur se situï en el 15,5% el 2021, mentre que estimen que es redueixi al 14,9% el 2022. No obstant això, han advertit que, tot i que el camí és positiu, "pot ser que no sigui el moment oportú" per apujar el salari mínim interprofessional (SMI).

"La recuperació econòmica no està consolidada, la xifra de desocupats és alta i el teixit empresarial està format fonamentalment per microempreses, que podrien no poder fer front a aquesta pujada, no només de salaris sinó també de cotitzacions socials, sumada a la pujada del cost energètic. Això podria propiciar més acomiadaments ", han alertat.

Els economistes creuen que, un cop ja s'estan relaxant les mesures en països de l'entorn per la bona evolució de la pandèmia, s'espera que la campanya turística d'aquest estiu s'allargui amb el retorn del turisme estranger, fonamentalment mercats tradicionals com Alemanya i Anglaterra. Això farà que l'ocupació estacional es mantingui almenys un parell de mesos més i permetrà un creixement del PIB del 3% el tercer trimestre.

La previsió dels economistes respecte al deute públic és que en els mesos següents es vagi moderant, almenys en proporció al creixement del PIB, per situar-se a finals d'any en el 121,5%, mentre que el dèficit públic es preveu que oscil·li el 2021 entre el 8% i el 9%.

stats