Creixement econòmic

L'economia europea va continuar creixent el segon trimestre

Alemanya és el país més afectat per la guerra entre les principals economies del continent

2 min
Mercaderies al port fluvial de Bonn, a l'est d'Alemanya.

BarcelonaL'economia europea va mantenir el ritme de creixement el segon trimestre del 2022, segons dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat, l'agència estadística comunitària.

Concretament, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) tant de la zona euro com de la Unió Europea va créixer un 0,6% els mesos d'abril, maig i juny. La xifra representa una disminució d'una dècima de punt en relació amb la dada que havia avançat anteriorment l'Eurostat.

Aquest ritme de creixement és exactament el mateix que el registrat el primer trimestre al conjunt dels Vint-i-set, i una dècima més que el 0,5% registrat a la zona euro els tres primers mesos de l'any. En comparació amb un any enrere, l'economia del conjunt de països que comparteixen la moneda comuna es va expandir un 3,9%, i a tota la UE, un 4%, xifres per sota dels registres del primer trimestre, quan el PIB va créixer un 5,4% i un 5,5% respecte al mateix període del 2021.

Per països, l'economia alemanya –considerada el motor del continent– es va estancar al 0%, tot i que en relació amb el segon trimestre de l'any passat encara va registrar un creixement de l'1,5%. Alemanya és un dels països més afectats per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna, a causa de la forta dependència del gas rus. L'encariment de les primeres matèries i de l'electricitat, juntament amb els colls d'ampolla provocats per les restriccions a la Xina, ha impactat de manera negativa sobre la indústria alemanya.

En canvi, França, la segona economia amb el PIB més alt, sí que va créixer, un 0,5% respecte al trimestre anterior i un 4,2% respecte a un any enrere. Pel que fa a Itàlia, va incrementar el ritme de creixement, que els primers tres mesos de l'any havia sigut del 0,1%, fins a l'1%.

Entre els països més grans, però, Espanya va ser on més va incrementar l'activitat, amb un 1,1% d'expansió entre abril i juny, i un 6,3% en dotze mesos. No obstant això, Espanya és l'únic estat membre que encara no ha recuperat els nivells d'activitat previs a l'esclat de la pandèmia, una fita que la resta de grans economies van assolir a finals de l'any passat o principis d'enguany.

Millores al mercat laboral

L'ocupació també va continuar a l'alça durant el segon trimestre. El segon trimestre es va tancar amb un 0,3% més de persones amb feina a la UE i a la zona euro que el primer trimestre, però es registra un alentiment, ja que el ritme de creixement és inferior al 0,6% i al 0,5%, respectivament, dels tres primers mesos del 2022. En termes anuals, l'increment d'ocupació va ser del 2,4% a l'eurozona i del 2,3% a la UE.

stats