Economia 05/05/2022

Els constructors illencs demanen que se suspengui l'ampliació del metro fins al Parc Bit

El sector ha sol·licitat davant el Tribunal Superior de Justícia la suspensió cautelar de la licitació de les obres per culpa l'increment de preus

2 min
L'estació Intermodal de Palma

PalmaL'Associació de Constructors de les Balears ha demanat l'aturada de l'ampliació del metro fins al Parc Bit per culpa de no poder assumir la pujada de preus dels materials. Així, l'associació ha sol·licitat la suspensió cautelar de la licitació de les obres davant el Tribunal Superior de Justícia.

Segons expliquen, han presentat el recurs per impugnar que el preu de l'acer i del formigó del projecte està desfasat en més de sis milions d'euros respecte dels preus actuals, amb augments que van fins al 450% i el 200% més en comparació amb els de la licitació.

Els constructors illencs han denunciat que la llei de contractes obliga que els preus de les matèries primeres surtin a la tarifa actual del mercat, però, segons asseguren, el preu de l'acer i el formigó rn aquest projecte suma cinc milions. Això significa un 55% menys que el que seria amb els costos actualitzats, és a dir, 11,4 milions. És per això que els constructors diuen que així "és pràcticament inviable que les constructores puguin assumir aquestes obres".

El Govern no en sabia res

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha assegurat que "a la Conselleria no hem rebut cap notificació". A més, ha reconegut que l'"estranya", perquè, segons diu, tenen "una excel·lent relació, hem fet moltes reunions i hem aconseguit coses com la modificació del decret llei estatal amb relació a la revisió de preus."

Marí ha "lamentat no haver tengut aquesta informació prèvia", i ha recordat que les licitacions comencen a partir d'un criteri tècnic, no ens correspon a nosaltres dir com s'ha de posar un determinat preu." Així i tot, el conseller ha afirmat que "esperarem a rebre la notificació i veurem que passa". Ara bé, amb relació a si això pot afectar el termini d'excussió de l'obra, el conseller no ha negat que si s'ha de convocar un altre concurs "ho endarrerirà, però actualment encara està obert".

Així i tot, la presidenta de l'Associació de Constructors, Fanny Alba, ha dit que "fa mesos que advertim de la necessitat de treure projectes amb preus reals, davant l'increment desorbitat dels costos dels materials per evitar licitacions desertes, com ha acabat succeint". Segons diuen, "assumir un contracte així per a una empresa és anar a pèrdues sense cap dubte".

El cas en concret del qual es parla és el projecte de l'ampliació del metro del Parc Bit, el més gran de la legislatura, amb gairebé 20 milions d'euros d'import finançats amb fons europeus Next Generation. Fanny Alba assegura que "les empreses fa mesos que assumim el sobrecost dels contractes i això posa en risc la nostra viabilitat econòmica i el manteniment dels llocs de treball. No entenem com un projecte tan gran com aquest no s'ha revisat".

Increment de preus dels materials de construcció (2021/2022)
  • Acer De 0,60 cèntims el Kg a 1,49 (250%)
  • Mallat Ø12 De 4,96 euros el m2 a 18,03 (364%)
  • Mallat Ø10 De 3,00 euros el m2 a 13,49 (450%)
  • Formigó HA-25 De 74,50 euros el m3 a 140 (188%)
  • Formigó HA-30 De 86,50 euros el m3 a 160 (185%)
  • Formigó HA-35 De 87,50 euros el m3 a 180 (206%)
stats