Economia 05/11/2019

La matriu d'Iberia, IAG, gestionarà un 95% dels vols interns a les Balears

Amb la compra d'Air Europa el grup també operarà un 69% dels vols estatals de l'aeroport de Palma

K. O.
2 min
Un avió d'Air Europa / AIR EUROPA

PalmaL'acord d'International Airlines Group (IAG), la matriu d'Iberia, amb Globalia per comprar Air Europa per 1.000 milions d'euros implica que IAG gestionarà el 95% de les connexions aèries entre les illes. A més, hauria d'arribar a controlar el 69% dels vols estatals que operen a l'aeroport de Palma, segons dades d'Aena sobre l'activitat que han tingut les companyies que han d'integrar el grup després de la compra.

IAG és la matriu de companyies com British Airways, Iberia, Vueling, Level i Aer Lingus, i ara també ho seria d'Air Europa. De fet, aquesta darrera companyia i Air Nostrum són les principals empreses aèries que operen actualment entre illes, la resta són vols privats. Air Europa va operar el 59% dels vols entre el gener i el setembre d'enguany i Air Nostrum el 36%, o sigui, qu entre totes dues han estat responsables de 25.955 vols d'un total de 27.461.

Pel que fa a les operacions aèries d'àmbit estatal que varen passar per Son Sant Joan, Vueling ha operat durant aquests mesos de 2019 el 30% dels vols; Air Europa, el 27%; Iberia Express, el 8% i Air Nostrum, el 4%. Sumant-les totes, 28.494 vols del total de 40.696 que varen passar per l'aeroport de Palma.

Segons el grup britànic IAG, l’operació els reposicionarà com a líders en el mercat del trànsit aeri entre Europa i l’Amèrica Llatina i el Carib. Segons Willie Walsh, conseller delegat d’IAG, "l’adquisició d’Air Europa suposa afegir a IAG una nova aerolínia competitiva i rendible, fer de Madrid un hub europeu líder i permetre que IAG aconsegueixi el lideratge de l’Atlàntic sud".

Els sindicats CCOO i UGT i la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem) no varen torbar-se ahir, després de l'anunci de la compra, a mostrar-se preocupats i varen afirmar que el fet que IAG compri Air Europa és "una mala notícia" per a l’economia balear. Segons varen declarar el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, i el secretari general d’UGT a les Illes, Alejandro Texías, els sindicats estan "molt preocupats" per la situació dels treballadors i esperen que no se'n vegin afectats.

stats