Economia 17/03/2022

El conflicte dels transportistes: és una vaga o una aturada?

CCOO ha advertit que el que volen fer els transportistes no és una vaga perquè no està convocada per treballadors, sinó empresaris

ARA Balears
2 min
Camions de mercaderies al port de Palma.

PalmaAhir dimecres a la nit, el president de l'Agrupació de Transportistes de Mercaderies de les Balears, Ezequiel Horrach, va assegurar que dia 28 d'aquest mes de març començarien una "vaga indefinida". Però és realment una vaga el que volen fer? Comissions Obreres, per la seva banda, té ben clar que no, que és una aturada perquè no està convocada per treballadors, sinó per empresaris.

La majoria dels transportistes que hi ha a les Illes són autònoms, segons expliquen des del sindicat. Per això, el que volen fer és una aturada, no una vaga, perquè "no són treballadors, són empresaris". De fet, des del sindicat diuen que el volen fer els transportistes és un "lock out, un tancament patronal", que, de fet, "és il·legal segons la normativa jurídica espanyola", però "com que són autònoms no se'ls pot dir res", reconeixen des de CCOO.

De fet, fa uns dies, el mateix sindicat va fer córrer una nota de premsa en què afirmava que el que volien fer els transportistes en l'àmbit estatal no era una vaga, sinó una aturada, i detallaven les diferències enfocades als que sí que són treballadors i no autònoms.

En primer lloc, "si hi ha aturada a causa de la voluntat de l'empresa, el dia es cobra i es cotitza sense necessitat de recuperar-lo". Alhora, també varen voler deixar clar que si no hi ha una prestació de servei, es cobrarà igualment la retribució fixa, no es poden descomptar dies de la nòmina.

Tampoc es poden descomptar aquests dies de les vacances. A més, si no hi ha una comunicació expressa i per escrit de l'empresa de no anar a fer feina, s'hi ha d'anar. Si hi fos, asseguren que ha de quedar clar que es tracta d'un permís retribuït per compte de l'empresa.

stats