Economia 21/04/2020

Comerciants de Ciutadella vaticinen fins a un 60% de tancaments si es produeix un rebrot

Demanen als propietaris de locals que condonin els mesos que duri l'estat d'alarma

Ivan Martin
2 min
El teixit comercial de Ciutadella lamenta la incertesa provocada pel coronavirus i alerta de les conseqüències.

CiutadellaEl gerent de l'associació de comerciants Ciutadella Antiga, Macià Coll, adverteix que entre un 30% i un 60% dels negocis podrien tancar definitivament les portes en cas que es produís els pròxims mesos un rebrot de coronavirus. Coll adverteix que després del confinament, alguns empresaris es plantejaran obrir els establiments, però un escenari pitjor deixaria el teixit comercial enfonsat. "Creim que molts hauran de tancar perquè les despeses són les mateixes, tot són moratòries, però és evident que estam preocupats per la incertesa del futur. Molts tancaran i si hi ha un rebrot de la malaltia, el comerç morirà", ha assenyalat.

D'altra banda, el responsable de Ciutadella Antiga ha fet una crida als propietaris de locals. En aquest sentit, demana responsabilitat i que aportin el seu granet d'arena a la viabilitat del sector, "Hi ha propietaris amb sentit comú, que decideixen condonar el lloguer durant el temps d'estat d'alarma, però també n'hi ha sense escrúpols que propiciaran, amb la seva actitud, la fallida dels negocis". El transcurs de la temporada turística serà clau per entendre la supervivència del comerç en els mesos d'hivern. Coll avisa que, tenint en compte que el turisme afecta un 85% de la població menorquina, directament o indirectament, "un any sense ingressos provocarà que molta gent pateixi per subsistir".

El missatge a les administracions públiques és evident: ajudar el teixit comercial des de diferents vessants. Una d'aquestes línies seria demanar l'eliminació dels impostos i taxes durant el temps del confinament, així com dels mesos posteriors, perquè les conseqüències econòmiques no acabaran amb l'aixecament de l'estat d'alarma. Per últim, un missatge per a l'optimisme, les campanyes de suport al consum local que s'estan difonent a través de les xarxes socials són, segons Coll, una gran notícia: "Esperem que aquesta conscienciació perduri en el temps".

stats