Economia 14/07/2022

Carme Riu: "El turisme és una indústria fantàstica que embruta menys que altres"

La consellera delegada de Riu Hotels adverteix que "és necessari posar un límit a les places turístiques"

2 min
Carme Riu, aquest dijous en una roda de premsa al Riu Playa Park de Palma.

Palma"El turisme és una indústria fantàstica i que embruta molt menys que altres", ha defensat aquest dijous la consellera delegada de Riu Hotels, Carme Riu, davant la visió del govern estatal sobre el seu sector. "Pareix que tothom està empegueït de tenir turisme", ha argumentat Riu, qui ha dit que "nosaltres tenim sol, platja i bon nom, i pareix que no ens agrada explotar-ho", en referència a "determinats ministres". L'hotelera, però, ha deixat clar que això no fa referència al Govern balear, qui "ho està fent molt bé".

Tot i que Carme Riu ha defensat la indústria del turisme, s'ha mostrat conscient de la realitat de les Illes Balears, concretament de Mallorca. "Tota la vida he dit que no hem de créixer més. I la veritat és que aquí a les Balears donam la culpa als hotelers del creixement, i en els darrers anys la culpa ha estat d'ells", ha assenyalat en declaracions als mitjans posteriors a la roda de premsa de la memòria de la Responsabilitat Social Corporativa del 2021 de la companyia.

Riu ha fet així referència a la gent que "té cases que lloga a turistes", que és el que provoca "el creixement de Mallorca", segons ella. Si bé "abans hi estava en contra", ha manifestat, ara veu que s'ha "equivocat". "No hi he d'estar en contra, però s'ha de limitar. Igual que s'ha fet amb els hotelers. Fa anys que dic que s'ha de limitar el turisme en aquesta illa, que és un territori reduït i que, per tant, no hi podem ficar tota la gent que volem", ha advertit.

Una vegada més, l'empresària ha culpat del fet que "els mallorquins en sentim aclaparats, perquè hi ha turistes per tots els costats", la "quantitat de cases que es lloguen a turistes", concretament als pobles. "Fa deu anys estaven limitats a determinades zones i ara n'hi ha pertot. Si miram poble per poble, no et pots creure la quantitat de cases que es lloguen", ha lamentat. Preguntada sobre com es podria limitar això, Riu ha dit que és competència del Govern i que, sigui com sigui, "és necessari un límit al nombre de places turístiques".

Disminueix el turisme d'excessos

Per altra banda, Riu ha aplaudit decret del Govern contra el turisme d'excessos, que en el seu primer any ja ha donat resultats. "Com a primer any, estic contenta", ha subratllat. "Està funcionant. Tenim turisme incívic –si passejau per aquí, el veureu–, però menys que altres anys. I això és molt important, perquè l'incivisme no es talla en un any, sinó en quatre o cinc", ha detallat.

stats