Economia 19/05/2021

Carme Riu demanarà explicacions a Negueruela sobre les declaracions d'Yllanes i el turisme

La consellera delegada de Riu Hotels assegura que "alguns ministres han insultat tots els treballadors de l'hostaleria"

3 min
Carme Riu aquest dimecres a l'hotel Riu Plaza, a Madrid.

MadridLa consellera delegada de Riu Hotels, Carme Riu, ha assegurat aquest dimecres que "fins fa tres dies estava encantada" amb la gestió que han fet les Balears de la pandèmia. "Però fa tres dies el vicepresident [Juan Pedro Yllanes] va dir el que va dir i jo esperava que la presidenta o Negueruela diguessin que no els representa", ha afegit amb referència a les declaracions que Yllanes va fer considerant "una bona notícia" que no vinguin tants de turistes a les Balears com el 2019. "No hi ha hagut cap comentari sobre això. Telefonaré a Negueruela i li diré: 'Iago, diga'm si estàs amb ell o com fa 15 dies' i per què no ho han desmentit", ha declarat a una roda de premsa que la companyia ha fet aquest dimecres dematí a l'hotel Riu Plaza de Madrid per presentar la nova estratègia de Responsabilitat Social Corporativa amb motiu de la Fira Internacional de Turisme.

Riu també ha carregat contra el govern de l'Estat per la política que ha duit envers la pandèmia. "El govern d'Espanya ha passat del turisme. S'ha permès que alguns ministres insultin tots els treballadors de l'hostaleria traient el valor que tenim", ha lamentat l'empresària. Demanada per les diferències entre Madrid i les Illes davant la crisi del covid-19, ha defensat que "són polítiques totalment diferents" i que les comprèn. "Balears viu del turisme i d'un turisme estacional i, per tant, cal ser més previsors i conservadors. En canvi, Madrid té un turisme de tot l'any", ha comentat Riu.

Perspectives "regulars" per a l'estiu 2021

Quant a les perspectives econòmiques que té l'empresa per a aquest estiu, la directiva ha reconegut que a Espanya són "dolentes tirant a regulars" i que, si va bé, esperen tenir entre un 40% i un 50% de facturació. No obstant això, Riu ha apuntat que "el mercat local ha tingut molt bona resposta", però que això no és suficient. Per tornar a les xifres d'abans de la pandèmia, confien en destinacions com Mèxic, que "és el país que millor pot funcionar", ha assenyalat. Ara bé, ha advertit que tot canvia sobre la marxa. "Ahir hi va haver un comunicat que deia que tancaran tot Cancún. Si ho fan, haurem de tancar els hotels", ha admès.

Carme Riu també ha destacat que durant la pandèmia han hagut de tancar tots els hotels, cosa que mai havien fet. Durant el 2020 el màxim d'establiments que van arribar a tenir oberts va ser de 46, mentre que a hores d'ara ja n'hi ha 65 dels 100 que tenen arreu del món i només per a aquesta setmana ja s'espera que n'obrin nou més. Això ha comportat "pèrdues importants en el grup", ha afirmat Riu, qui indica que si enguany aconsegueixen "empatar", serà "una gran victòria".

Sense cobertura a Mèxic

Aquesta situació ha tingut un fort impacte en els seus treballadors: "Hem tingut un munt de treballadors en ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació) a Espanya i en programes similars a altres països". Ara bé, hi ha països "que no han fet res", com ara Mèxic, que qualifica "del pitjor govern" dels països on és present la cadena. En canvi, "la República Dominicana ho ha fet fantàstic", ha celebrat la directiva.

Quant a la protecció dels treballadors de Riu, Carme Riu ha explicat que "cap dels 30.000 s'ha contagiat dins les instal·lacions". "S'han fet fins a 17 protocols". Per part seva, la directora de Responsabilitat Social Corporativa del grup, Catalina Alemany, ha subratllat que l'empresa té la seva "figura pròpia de rastrejadors". Alhora han celebrat que els canvis constants en les restriccions els han fet aprendre a obrir i tancar hotels amb només una setmana.

stats