Economia 08/04/2022

Calviño apunta a les Balears com "un dels motors del creixement i la recuperació" de l'Estat

La vicepresidenta primera preveu que el descens de la inflació comenci "la segona meitat de l'any"

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la vicepresidenta primera de l'Executiu estatal, Nadia Calviño

PalmaCalviño s'ha traslladat a Mallorca aquest divendres per reunir-se amb la cap de l'Executiu balear, Francina Armengol, a més de participar en la clausura de la Cimera de Turisme Sostenible, debatre amb l'empresariat de les Illes en el Cercle d'Economia i fer una trobada amb joves del centre de Formació Professional Francesc de Borja Moll. "Tenc la convicció que les Balears seran un dels motors de la recuperació econòmica", ha destacat la vicepresidenta primera d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior a la reunió amb Armengol.

D'altra banda, Calviño s'ha referit a una inflació que s'ha desbocat els darrers mesos, agreujada per la invasió russa d'Ucraïna, fins a situar-se el mes de març en el 9,8%, una xifra més de dos punts superior a la del mes anterior. Segons ha explicat aquest divendres a Palma, les previsions que maneja el govern estatal sostenen que "la senda descendent s'iniciarà la segona part de l'any", tot i que "l'objectiu amb el pla de xoc és deixar enrere el pic d'inflació com més aviat millor".

La cap de l'Executiu illenc i Calviño, del mateix color polític, han exhibit bona sintonia després de la trobada, en què també ha participat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. "Estam en una situació en què hem superat totes les dades d'ocupació, gràcies a la reforma laboral i l'aposta clara del govern espanyol per millorar el mercat laboral", ha subratllat Armengol. "Estam en el mateix full de ruta polític", ha afegit, en referència als dos plans de xoc, l'estatal i el balear, el qual es convalidarà dimarts que ve al Parlament, per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra. De fet, el decret aprovat pel Govern illenc utilitza diferents mesures assimilables a les incloses en el pla estatal, com les ajudes creditícies i la injecció directa de finançament en el sector primari i de transport.

"En la reunió s'ha vist que tenim prioritats compartides, cogovernança i unitat", ha assenyalat Calviño. La vicepresidenta primera ha remarcat el fet que les Balears, com ha apuntat Armengol, siguin la primera comunitat a executar les ajudes estatals per la pandèmia, en concret els 855 milions d'euros que varen arribar a les Illes. "S'han executat de manera exemplar, el Govern és l'exemple de com hem aconseguit donar suport a més de 10.000 empreses i autònoms", ha subratllat Calviño. En aquest sentit, ha recordat que "estam en un moment de forta recuperació i l'economia balear n'és un exemple extraordinari, amb un creixement d'un 10% el 2021, doblant la mitjana d'Espanya".

"Hem de fer accions de xoc que pal·liïn la situació, amb la perspectiva a mitjan termini, accelerant el desplegament de les renovables o l'autoconsum", ha exposat la vicepresidenta primera. Calviño ha destacat l'execució "molt bona" del programa MOVES III estatal, que incentiva la mobilitat elèctrica, a més de felicitar les Balears per la inauguració a Lloseta de la primera planta d'hidrogen verd d'Espanya, "la primera pedra per tenir un hub de referència en energia verda". "Compartim la visió sobre el que s'ha d'accelerar", ha indicat.

La planta hotelera, al 85%

Armengol ha recalcat que "el compromís del govern espanyol i de Calviño fa possible que a les Balears tinguem una bona Setmana Santa". Les previsions apunten que el 85% de la planta hotelera estarà oberta, "un èxit d'ocupació". Per la seva banda, la vicepresidenta primera ha remarcat que el focus a les Illes dels més de 400 milions d'euros que han arribat -dels 144.000 milions que el president del govern, Pedro Sánchez, va treure de Brussel·les- "estigui en la inversió verda, el turisme i la sostenibilitat". De fet, la llei turística balear, que té aquesta sostenibilitat com a punt de partida, utilitzarà 60 milions dels fons europeus per impulsar l'execució de les mesures.

Baixada d'impostos

El nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es va reunir aquest dijous per primer cop, en qualitat de president de la formació conservadora, amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Feijóo va recalcar la postura mostrada per la líder popular balear, Marga Prohens, d'exigir rebaixes fiscals, en aquest cas, per suportar el pla de xoc estatal. En una entrevista a IB3 Ràdio aquest matí, Calviño ha rebutjat la rebaixa generalitzada i ha donat prioritat a baixades "selectives". "No s'ha d'estimular la demanda, i la baixada d'impostos és per això, mentre que la inflació és per l'oferta", ha assenyalat. Amb tot, ha afirmat que té "esperança" que amb Feijóo hi hagi "un canvi d'actitud". "El to ja és més constructiu, es pot parlar, és una bona notícia que hi hagi una reunió i s'abaixi el grau de crispació política", ha destacat.

stats