Política 29/03/2022

Armengol anuncia un pla de xoc de 106 milions d'euros per fer front a la crisi econòmica pels efectes de la guerra

El Govern mobilitzarà 70 milions en ajudes directes, i 36 més per donar liquiditat i finançament a les empreses a través de crèdits Isba

4 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en la compareixença d'aquest dimarts

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimarts, en la compareixença a petició pròpia en el Parlament, un pla de xoc que es durà a terme des de les Balears per pal·liar els efectes de la crisi econòmica que la invasió russa d'Ucraïna ha agreujat. L'Executiu mobilitzarà un total de 106 milions d'euros en 25 mesures que s'aprovaran demà en un Consell de Govern extraordinari. 75 milions s'habilitaran de manera directa, i els 36 restants seran en forma de línies de liquiditat i finançament a les empreses i autònoms més afectats, a través dels crèdits Isba.

Armengol ha detallat que aquest pla de xoc és complementari als acords aconseguits en el darrer Consell Europeu, on es va reconèixer l'excepcionalitat d'Espanya i Portugal per limitar el preu del gas, i també del pla estatal anunciat pel cap de l'executiu, Pedro Sánchez, que mobilitzarà 16.000 milions d'euros, bonificarà 20 cèntims per litre de carburant a tots els conductors i limitarà l'augment dels preus del lloguer fins a un 2%. "La factura energètica s'ha disparat en un mes a màxims històrics, i ens obliga a ser diligents i contundents", ha afirmat la presidenta balear.

Les mesures se centren, en primer lloc, en els dos sectors que el Govern ha considerat més afectats, per l'augment dels preus: el sector primari i el del transport. A més, es plantegen mesures relacionades amb la mobilitat i l'accés a l'energia, i accions socials per a les persones més vulnerables.

De la mateixa manera, ha declarat que fins ara s'han habilitat 250 places a l'hotel covid per als refugiats, i des del sector hoteler s'han oferit 350 places més. A banda d'això, en l'atenció sanitària s'han posat 70 llits a disposició de pacients ucraïnesos, i s'han emès fins aquests moments més de 500 targetes sanitàries. Igualment, com ja va explicar després de la reunió del Pacte de Reactivació, s'incentivarà l'acolliment de refugiats amb deduccions en l'IRPF per als que vulguin acollir ucraïnesos a casa seva, i per als que facin donacions per ajudar les víctimes de la guerra.

El sector primari i el del transport

La cap de l'Executiu ha explicat que s'injectaran set milions d'euros al teixit associatiu del sector primari, que se sumen als 9,7 milions distribuïts al llarg de la pandèmia. En aquest sentit, el sector primari tindrà, a més, sis milions de liquiditat a través dels crèdits Isba. El Govern aprova també compensacions per als carburants al sector pesquer, i subvencions al transport de matèries primeres del sector agrari i ramader. Armengol ha declarat que es veuran complertes dues de les reclamacions del sector de la mar: els exonera de les taxes en els ports autonòmics i rebaixa les taxes dels ports de titularitat balear als vaixells que transporten mercaderies.

En el cas del sector del transport, la setmana passada ja es van acordar ajudes directes de 5,5 milions d'euros per fer front a les conseqüències de la crisi energètica. "Era fonamental reforçar l'aportació per garantir que els sobrecostos no posassin en perill la seva supervivència", ha exposat Armengol. "Es tractava d'evitar, a més, que la situació del transport es contagiàs a la senalla de la compra de cada llar", ha afegit. Les mesures preses des de les Illes se sumen, a més, als 1.000 milions anunciats des de l'Estat en l'acord de divendres passat amb el sector. Així mateix, l'Executiu balear vol reforçar l'ús del transport públic, i per això reforçarà les línies del TIB i del SFM mantenint les tarifes actuals, i assumint l'Administració pública l'increment dels costos de l'energia.

Ajudes a les empreses

Per abastir la resta de sectors empresarials, a banda de les del sector primari i el de transport, el Govern aprovarà aquest dimecres una pròrroga de la carència dels crèdits Isba, com ha fet l'Estat amb els crèdits ICO. Aquesta pròrroga comprèn uns 70 milions d'euros que se sumen a la injecció de 30 milions en finançament al sector productiu, a més dels 410 milions que s'espera que arribin a les Illes de la nova línia de crèdits ICO activada des de l'executiu de Sánchez.

D'altra banda, la presidenta del Govern ha remarcat que aquest dimecres s'actualitzaran els pressupostos de les adjudicacions d'obra pública "per protegir l'ocupació i garantir l'execució d'inversions clau". En aquest sentit, es revisaran els contractes adjudicats, i per això el Govern "canalitzarà directament a les empreses almenys 36,8 milions d'euros addicionals a l'any". "Així garantirem milers de llocs de treball en el sector i assegurarem la construcció dels col·legis, hospitals, habitatges protegits, residències i infraestructures", ha destacat Armengol.

La cap de l'Executiu s'ha referit al PP, el qual ha acusat en les darreres setmanes de fer "populisme fiscal" per les seves reclamacions d'abaixar els impostos com a resposta a la crisi econòmica. "Mentre des del populisme fiscal es demanen rebaixes indiscriminades d'impostos, els agents socials, patronals i sectors d'aquestes illes criden a la responsabilitat fiscal", ha subratllat.

Mesures socials

La Conselleria d'Afers Socials i Esports, que lidera l'ecosobiranista Fina Santiago, incrementarà un 15% fins al 30 de juny la renda social garantida que es finança des del Govern, a més de convocar línies de subvenció extraordinària a les entitats que intenten assegurar l'alimentació. Igualment, es duran a terme subvencions a les entitats socials que treballen amb la pobresa energètica. "Aquesta feina conjunta permet donar una resposta contundent a les conseqüències socials i econòmiques provocades per l'agressió russa", ha afirmat Armengol.

stats