Economia 26/01/2022

El BBVA preveu un creixement de l'economia balear d'un 8,3% per al 2022

Pel que fa al 2023, la previsió de l'entitat bancària se situa sobre el 6%

ARA Balears
2 min
Terrassa d'un bar de Palma.

PalmaEl BBVA Research preveu que el creixement econòmic per a les Illes el 2022 es col·loqui sobre un 8,3%. Segons ha indicat l'entitat bancària, la tendència de creixement és que mantingui a l'alça totes les comunitats autònomes, amb una mitjana estatal del 5,5%. Les Balears estan a la segona posició del rànquing de creixement, només superades per les Canàries, amb una previsió de creixement del 9,6%.

Així i tot, la nova revisió del BBVA Research sobre el creixement del PIB a les Illes torna a minvar respecte de l'anterior. Aquesta vegada, només una dècima, ja que l'última augurava un creixement d'un 8,4%. Però s'ha de tenir en compte que l'anterior va ser molt pronunciada, ja que baixà de l'11,6%.

Així i tot, les previsions encara estan molt lluny de les que fa el Govern de les Illes. S'ha de tenir en compte que l'última informació que ha donat l'Executiu sobre el creixement del PIB el 2022 a les Illes és que creixi un 12,1%. Una afirmació que ha estat molt criticada per l'oposició.

Inici d'any prudent

Segons explica l'informe, es preveu un inici d'any alentit a causa de l'onada de contagis de la variant òmicron i del seu impacte en el turisme i consum. Així i tot, no de la mateixa manera que amb les onades anteriors. A més, el BBVA Research també mostra preocupació pels colls de botella i les cadenes de producció.

Les preocupacions són diverses, com l'encariment dels preus de l'energia i les matèries primeres, que influiran en el comportament de les comunitats que tenguin major pes en l'exportació energètica, cosa que no incumbeix a les Illes. Així i tot, el BBVA creu que l'estalvi acumulat podrà afavorir a una acceleració del consum. A més l'economia també creixerà per la construcció residencial, l'acceleració de les vendes i els fons europeus.

stats