Economia 27/10/2021

El BBVA preveu un creixement del PIB quatre punts per davall de la previsió del Govern

A més, l'entitat també ha baixat la previsió de creixement per aquest 2021 del 8 al 7,5% i pel 2022 de l'11,6 al 8,4% del PIB

ARA Balears
2 min
Terrassa d'un bar de Palma.

PalmaEl BBVA Research ha anunciat avui l'actualització de les seves previsions de creixement pel final d'aquest 2021 i pel 2022. Els resultats criden a la vista sobretot per les Balears, ja que la previsió de creixement ha disminuït força. Del 8% del PIB que es va presentar al juny, s'ha baixat fins al 7,5% i del creixement previst per l'any que ve, la baixada encara ha estat més pronunciada i s'ha passat de l'11,6 al 8,4%. Són unes dades que es contraposen molt amb les que preveia el Govern, que pel final d'enguany preveia un 11,6% i per l'any que ve un 12,1. Ara bé, el Govern no ha volgut fer declaracions respecte al biaix que existeix entre la seva previsió i la del BBVA Research.

Després d'aquesta revisió, les previsions han baixat a tot l'Estat en conjunt, passant el 6,5 al 5,2%. I encara que segueix la bona tendència de creixement, aquesta disminució afectarà les Balears. Segons ha explicat l'economista en cap de BBVA Research a Espanya, Miguel Cardoso, "A les Balears serà difícil que es recuperi el nivell d'activitat el 2022, molt probablement serà el 2023." Així i tot, ha advertit que dependrà dels avanços en proveir de seguretat els turistes i la utilització dels fons de recuperació d'Europa que podrien avançar aquesta data.

Parlant d'aquesta previsió del creixement del PIB del 2021, a curt termini, les Illes Balears són l'única comunitat autònoma que ha baixat la seva previsió de creixement. I pel que fa a 2022 és el territori que pateix una disminució més gran segons les dades del BBVA Research. Les Illes Canàries, El País Basc o Extremadura també davallen, però no com les Illes.

Els motius que ha exposat l'entitat de recerca se centren en l'execució dels fons europeus, que podria tardar i traslladar-se a ben entrat 2022. També s'apunta que el turisme creixerà, però que l'estatal no tindrà una empenta tan forta com aquest 2021. Un altre motiu important és el fet que segons han explicat, les comunitats autònomes més obertes a l'exterior i amb un pes d'energia no renovable més gran, seran les més afectades.

Totes aquestes dades faran que pel 2022 les Illes ja no siguin la comunitat amb una previsió de creixement més elevada, ja que les Canàries estaran per sobre amb un 8,7%. Malgrat això, per aquest 2021 sí que seran les que més creixeran amb un 10,5%.

stats