Economia 17/12/2021

Les Balears rebran 230 milions en tres anys per invertir en sostenibilitat turística

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que la setmana que ve arribaran els primers 47,7 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i el conseller de Fons Europeus, Miquel Company.

PalmaLes Illes Balears rebran 230 milions d'euros en els tres pròxims anys per invertir en projectes de sostenibilitat turística. De moment, segons ha informat la presidenta del Govern, Francina Armengol, la setmana que ve es farà efectiva l'arribada dels primers 47,7 milions d'euros. Provindran dels fons europeus Next Generation i avui mateix s'ha presentat el pla territorial en què es defineix com s'invertirà aquesta primera quantia.

Aquests 47 milions se subdividiran en dos blocs de la mateixa quantitat de doblers cadascun. Un serà per a plans de destinació i l'altre per a accions de cohesió, amb un total de 102 accions entre tots dos. Així mateix, Armengol ha aprofitat per definir els principals objectius del pla. En primer lloc, s'actuarà a les zones turístiques madures. "Som conscients que hem d'erradicar cert tipus de turisme", ha dit la presidenta. S'actuarà a Magaluf, la Platja de Palma i també a Sant Antoni de Portmany, a la zona del West End.

Segons s'ha explicat, la idea és intervenir per "orientar els recursos i infraestructures cap a una gestió més sostenible i circular". És el cas de la Platja de Palma, on està previst un projecte "ambiciós" per renaturalitzar la zona. Serà el mateix cas que el passeig marítim de Magaluf, indret que es vol reorientar cap a la sostenibilitat i la circularitat de la infraestructura.

Alhora, les inversions volen anar en la línia de la desestacionalització de la temporada turística. És per això que està previst que s'elabori un canal esportiu de regates a Alcúdia. El projecte consistirà en la recuperació de l'Estany del Pont d'Alcúdia i la seva adequació. Un altre projecte és el que es preveu a la platja de Cala Millor, que es vol adaptar per fer-hi esports damunt l'arena.

Per illes, Mallorca rebrà 29,7 milions (el 62,7%); Menorca, 7,67 milions (el 16,2%); Eivissa, 7,86 (un 16,6%) i, finalment, Formentera, 2,16 milions d'euros (el 4,6% d'aquesta inversió primigènia).

Execució dels fons europeus

Armengol també ha aprofitat per treure pit amb relació a l'execució dels fons europeus. Segons ha explicat, les Illes són líders en justificació dels fons europeus FEDER a tot l'Estat. Se n'ha justificat el 94,6%, mentre que la mitjana estatal es troba al voltant del 58%. Així mateix, el conseller de Fons Europeus, Miquel Company, ha explicat que, dels 1.500 milions d'euros assignats a les Illes de fons Next Generation, ja se n'han posat més de 380 en circulació a través de línies d'ajudes.

stats