Economia 04/05/2023

L'augment salarial a l'hostaleria no ha frenat la contractació: 33.000 fixos discontinus més a l'abril

Les Illes creen un de quatre llocs de feina d'Espanya, i les dades dels quatre primers mesos de l'any confirmen l'allargament de la temporada turística

2 min
Un treballador en una imatge d'arxiu

PalmaA l'abril es van cridar 33.000 fixos discontinus, que, sumats als del primer trimestre de l'any, ja se situen en 84.000, un 46% més que el 2022. Aquestes xifres arriben una vegada firmat el nou conveni d'hostaleria, que marca un augment salarial del 8,4% en els dos pròxims anys. "No ha suposat un fre a la contractació, els dogmes liberals queden clarament trencats", ha expressat aquest dilluns el conseller de Turisme, Iago Negueruela.

L'increment de crides de fixos discontinus s'emmarca en un context en què a les Illes només hi ha hagut 31.011 aturats en el mes d'abril, un 26% menys que el mateix període de l'any passat, i un 8% menys que el març. D'altra banda, a les Balears es van registrar 58.832 nous afiliats en comparació amb el mes anterior. Això suposa el major increment de l'Estat, fins a arribar al màxim històric de 552.291 persones que cotitzen a la Seguretat Social.

"És un abril extraordinari en termes d'ocupació i atur. La temporada turística va arrencar amb quasi plena ocupació des de març i es consolida a l'abril. Es preveu que, fins a octubre i també novembre, s'assoleixi la màxima ocupació, no només en els mesos d'estiu", ha apuntat Negueruela. "La temporada turística està més que rellançada", ha sentenciat. De fet, l'hostaleria és el sector on més ha augmentat l'afiliació (12,9%), seguida de la construcció i el comerç, ambdós amb un 7%.

Les Balears, actualment, creen un de quatre llocs de feina d'Espanya, molt per damunt de les Canàries (4,6%) i la Comunitat de Madrid (4,2%), quant a la variació interanual de l'afiliació. De fet, el 5,3% és la millor taxa d'atur administratiu de les Illes en tota la seva història, situant-se en menys de la meitat que la taxa espanyola (12%). Amb tot, des del 2015 s'han creat poc més de 132.000 llocs de feina, que equivaldrien a 1.379 cada mes.

Una dada cridanera és que, de tots els grups d'edat, els menors de 25 anys són els que s'han vist més beneficiats de la creació d'ocupació. Del març de 2022 al d'aquest any (les darreres dades disponibles", n'hi ha un 21,7% més. Si es mira per illes, a Eivissa (9%) i Formentera (8,3%) és on més ha repuntat, seguides de Mallorca (6,8%) i Menorca (6%).

En el conjunt d'Espanya, l'atur registrat va caure en 73.890 persones (un 2,58% menys) i va baixar dels 2,8 milions de desocupats per primer cop en un mes d'abril des del 2008. "Els aspectes tant quantitatius com qualitatius ens situen en un escenari per a l'ocupació sòlida fortament ancorat a l'estabilitat de la reforma laboral", han destacat des del ministeri que lidera Yolanda Díaz.

stats