Economia 04/04/2023

La crida massiva de fixos discontinus certifica l'allargament de la temporada turística

Entre el gener i març s'han cridat 51.208 fixos discontinus, un 86% més que el 2019, i a les Balears es creen un de cada set llocs de feina d'Espanya

3 min
Una treballadora d'un hotel a Mallorca.

PalmaEntre els mesos de gener i març, les empreses de les Balears han cridat 51.208 fixos discontinus, un 68% més que en el mateix període del 2022, i un 86% més que abans de la pandèmia. Aquesta dada reflecteix l'allargament de la temporada turística a les Illes, que s'espera que sigui d'uns deu mesos. A més, cal remarcar que, a diferència d'altres anys, Setmana Santa no ha caigut en el mes de març, per la qual cosa la crida massiva de fixos discontinus agafa encara més rellevància. "Permet treballar més mesos i tenir més renta, no és el mateix cobrar una prestació o un subsidi que un salari", ha destacat el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela.

L'afiliació dels treballadors a la Seguretat Social del mes passat ha estat de màxims històrics, fregant pràcticament el mig milió d'afiliacions (493.459 en total). La dada implica que les Illes encadenin disset mesos consecutius amb registres màxims d'ocupació. De fet, actualment un de cada set llocs de treball es creen a les Balears, quan pel pes relatiu de la població illenca la relació hauria de ser d'un de cada 50, segons ha exposat el director general d'Ocupació i Model Econòmic, Llorenç Pou. Mentre aquí hi ha un 6,4% més d'ocupació que l'any passat, a Espanya la xifra es redueix a l'1%.

Les Illes són la comunitat autònoma amb millors registres d'afiliacions (5,6% més que el març de 2022), molt per damunt de les Canàries, que encara es troben en temporada alta (4,7%), mentre que la mitjana estatal és del 2,7%. Aquest ritme, segons Pou, implica el manteniment de "la forta activació econòmica viscuda en el 2022". Si es mira per sectors, l'hostaleria és el que ha tengut el repunt més gran d'afiliacions, amb un 13,7% més que el febrer, a més de la construcció, amb un 6,8% més. Destaquen la creació d'empreses i l'augment dels autònoms, que dona peu a "un procés de creació d'ocupació en els propers mesos".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha apuntat que aquestes dades "continuen posicionant les Balears com la locomotora de creixement econòmic a l'Estat". A més, ha subratllat que hi ha més afiliats en la Seguretat Social que mai i que les Illes estan pràcticament en plena ocupació.

L'atur

Les Balears són la comunitat de l'Estat que més ha reduït l'atur, tant en la comparativa interanual com en la mensual. La xifra d'aturats se situa en 33.731 persones, el menor valor d'un mes de març de la sèrie històrica. Mentre a les Illes s'ha reduït en un 4,2%, a Espanya la xifra s'ha situat en un 1,7%. Respecte del 2022, quan encara es feien notar els efectes de la pandèmia en el turisme, la caiguda de l'atur és molt més accentuada (31,8%). La segona comunitat en aquest rànquing és Extremadura amb un 11,4%, quasi tres vegades menys que les Illes.

Durant el mes de març es van signar 33.113 contractes, 10.536 més que el febrer (un 46% més). Continuant amb la tendència de mesos anteriors, es redueix la contractació en comparativa interanual (-14,6%, 5.668 contractes menys) pel descens de la contractació temporal després de l'entrada en vigor de la Reforma Laboral.

Així, la major part dels 33.113 contractes signats eren indefinits (24.931), enfront de 8.182 de temporals. La contractació indefinida augmenta un 60% mensual i un 15,8% anual, mentre que la temporal puja un 17,9% mensual i baixa un 52,5% anual.

Dades estatals

A Espanya l'atur es va reduir en 48.755 persones, un descens de l'1,67% i el més accentuat en un mes de març des del 2002, com ha destacat el departament que lidera Yolanda Díaz. En total, hi ha 2.862.260 persones desocupades a l'Estat, la dada més baixa en aquest moment de l'any des del 2008. Totes les comunitats van registrar una caiguda de l'atur, amb l'excepció de la Comunitat de Madrid, on aquest indicador va créixer en 1.013 persones.

El volum total d'afiliats a la Seguretat Social ja frega els 20,4 milions de persones. El Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá va qualificar el creixement del març, quan es van sumar nous 206.410 cotitzants, com a "excepcional" i va remarcar que en només un trimestre s'han sumat 291.477 ocupats, l'increment més important en un primer trimestre de l'any.

stats