Economia 27/04/2023

Les Illes mantenen l'ocupació del 2022 entre gener i març, però redueixen un 10% la temporalitat

L'atur s'estabilitza en les 118.000 persones en els tres primers mesos de l'any, tot i que el de llarga durada –dotze mesos o més– ha baixat un 50%

3 min
Una treballadora a Palma

PalmaLes Balears, de mitjana, van registrar 532.000 persones ocupades en el primer trimestre de 2023, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que s'ha publicat aquest dijous. Són només dos-cents treballadors menys que en el mateix període que el 2022, quan es va assolir el màxim històric. El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha apuntat que el març de 2022 va trencar la mitjana de gener i febrer, quan la variant de la covid òmicron encara es feia notar, "va tenir un efecte distorsionador". Per tant, en el primer trimestre de 2023, hi ha hagut una major estabilització, però també una reducció de la temporalitat: s'ha passat del 23,2% dels contractes al 13,4%, molt inferior al 17,3% de la mitjana espanyola. "És el mateix nivell d'ocupació, però amb millors condicions", ha assenyalat el conseller. "Ens homologa als estàndards europeus", ha afegit el director general d'Ocupació, Llorenç Pou.

El balanç de la legislatura –del 2019 als tres primers mesos de 2023– és el de la creació neta de 16.100 llocs de feina, una xifra que augmenta considerablement si es mira des del 2015, amb 76.300 llocs. Així i tot, i com es preveia, perquè entre gener i març és quan hi ha menys activitat econòmica, l'ocupació en termes absoluts ha caigut un 6,7% en comparació al darrer trimestre de 2022, mentre que en el conjunt de l'Estat només ha estat del 0,1%. Així, la taxa d'atur ha estat del 18,1%, mentre que en el mateix període de l'any passat va ser del 18%, i queda molt lluny del 28,6% del 2013, quan els efectes de la crisi econòmica del 2008 encara es mostraven amb virulència. Tal com ha destacat Pou, una de les notícies positives és la reducció de l'atur de llarga durada, aquell que supera els dotze mesos, que s'ha reduït en un 50%. "És un indicador de fons de la tendència de reducció d'atur", ha indicat el director general.

El PIB és més favorable que les previsions

El PIB balear va créixer un 6,1% en el primer trimestre comparat amb el mateix període del 2022. "És un increment molt elevat, que ha superat les previsions", ha destacat Negueruela. Aquest ritme de creixement és gairebé del doble del previst a Espanya per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que el situa al voltant del 3,3%. Així, el PIB balear podria acabar aquests tres primers mesos amb un 4,1% més de PIB que abans de la pandèmia. Quant al PIB per càpita, les Illes tancaran el 2023 amb un 1,1% més que els nivells de 2019, i un 8% més que el 2014.

Si es mira per sectors econòmics, tots han mantingut una evolució positiva en aquest primer període, tot i que el de serveis (+7%) destaca per damunt els altres, per la reactivació de la temporada turística ja en el mes de març. Ja més lluny queden la indústria (+2,7%), l'agropesquer (+1,9%) i la construcció (+1,2%).

El Govern farà un seguiment dels períodes de prova

Davant l'avís d'UGT de possibles augments d'acomiadaments en el sector de l'hostaleria, Negueruela ha remarcat que el Govern farà un seguiment dels períodes prova per veure "si es compleixen dins els límits". "El que succeïa anteriorment és que amb els contractes temporals es finalitzava de forma immediata, i ara, ja que no existeix aquesta modalitat, els períodes de prova tenen més vigència", ha apuntat. Amb tot, ha matisat que, "més que acomiadaments", el que es produeix ara són moviments de llocs de feina, ja que hi ha "empreses que tenen millors ofertes i capten més".

L'atur creix un 3,4% a Espanya

Al conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats va augmentar el primer trimestre en 103.800 persones (3,43%) i se situa a 3.127.800 parats. Però les dades negatives dels primers tres mesos de l'any contrasten amb el descens de l'atur que s'estava registrant des del març de 2022. De fet, durant els últims 12 mesos el nombre d'aturats va disminuir en 47.000 persones. I l'INE destaca que aquestes dades arriben "en un context de fort augment de la població activa", és a dir, en un moment en què ha entrat molta gent al mercat laboral. De fet, segons aquest organisme la població activa va créixer en més de 321.000 persones els darrers 12 mesos, i s'acosta al màxim de 23,6 milions de treballadors a tot l'Estat.

Pel que fa a la taxa d'atur, a Espanya va ser del 13,26%, 0,39 punts percentuals més que a l'EPA del quart trimestre. Segons el Ministeri d'Afers Econòmics, "les dades de l'EPA constaten el canvi estructural i el dinamisme del mercat laboral a Espanya".

stats