Economia 09/01/2018

Armengol arranca a Montoro el compromís de tancar el REB en tres mesos

Segons el Consolat, la comissió bilateral fixarà l’avantprojecte de llei amb els nous avantatges fiscals, ajuts pel transport i un fons d’insularitat abans d'abril

Jaume Ribas
3 min
La president del Govern balear, Francina Armengol, amb el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, en la reunió d'aquest dimarts dematí a Madrid

PalmaAbans d'abril. És la data que ha donat la president del Govern balear, Francina Armengol, després de la reunió mantinguda a Madrid amb l'equip del ministre d'Hisenda del govern central, Cristóbal Montoro. “Hem pactat que en el primer trimestre del 2018 estigui aprovat l’avantprojecte de llei del nou Règim Especial de Balears (REB) en la comissió mixta bilateral”, segons que ha assegurat la presidenta. A la reunió a Madrid hi han assistit també la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el director general de Pressuposts, Joan Carrió.

L'avantprojecte haurà de ser aprovat a les Corts espanyoles, però els dos executius calculen que entrarà en vigor el 2019. L’acord preveu la creació d'un Fons d’Insularitat, ajuts en matèria de transports i un paquet de mesures fiscals adreçades als ciutadans i les empreses de Balears. Armengol ha destacat que d’aquesta manera “es fa justícia a una reivindicació històrica i col·lectiva dels ciutadans de les Illes Balears, compartida per totes les formacions polítiques i el teixit empresarial de la comunitat”, i que ha actuat unida en una qüestió tan important per a la societat balear.

Un Fons d’Insularitat

El REB preveu la creació d’un Fons d’Insularitat que garanteixi rebre inversions addicionals de l’Estat per compensar el desequilibri territorial derivat de la insularitat, com ara els sobrecostos de béns i serveis i tot allò associat a la discontinuïtat territorial de les infraestructures pel fet que les Balears siguin un arxipèlag. Per a Armengol, aquest era “un dels grans objectius” pels quals els representants de la CAIB assistien a la reunió. Segons l'equip de la presidenta, el fons ha d’assegurar una inversió mínima garantida cada any per destinar a inversions i finançar actuacions relacionades amb els desavantatges que produeix el fet insular i plurinsular. Així mateix, en matèria de transports, el Govern haurà de negociar amb l'executiu central la reivindicació d’augmentar el descompte de residents fins al 75% en viatges a la Península, i els ajuts al transport públic per carretera que millorin la mobilitat al territori. De la mateixa manera, l’acord amb el Ministeri també recollirà noves mesures fiscals que ajudin els sectors productius de la comunitat i les empreses del territori.

Suport social

Després de la reunió, la presidenta ha destacat “la unitat d’acció de tota la societat de les Illes Balears” i “ l’impuls de la Plataforma per un nou Finançament, liderada pel Cercle d’Economia, i el compromís dels ciutadans, les associacions, les entitats socials, els partits polítics, els sindicats i les patronals” perquè ha dit que és el que permet “negociar amb fermesa a Madrid el REB que junts demanam en aquestes illes”.

Reunions i calendari

El Govern balear ha dit que en les pròximes setmanes es faran més reunions amb el Ministeri d’Hisenda per tancar el document del nou REB, amb l’objectiu de que la llei s’aprovi al Congrés dels Diputats i pugui entrar en vigor l’any 2019.

Aquesta nova reunió mantinguda amb el ministre Montoro dona continuïtat a la ronda de negociacions oberta amb el govern de l’estat en matèria financera els darrers mesos, la qual va incloure una trobada de la consellera Cladera i el seu equip amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública el passat 14 de setembre per presentar la proposta del nou Règim Especial de les Illes Balears i per establir un full de ruta amb l’objectiu de disposar d'un text de reforma del REB consensuat abans de final del 2017.

A la trobada es va fixar un calendari de negociacions bilaterals en el qual s’emmarquen les reunions posteriors mantingudes per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, juntament amb el director de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, i la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears, Maria Antònia Truyols, amb el secretari d’Estat de Pressuposts i Despesa, Alberto Nadal, i la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado, el passat 24 d’octubre, i més recentment, el passat 15 de novembre, amb el secretari d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya.

stats