Crisi energètica
Economia 27/09/2022

Almenys tretze estats de la UE demanen limitar el preu del gas

Volen que el topall afecti tant el gas rus com el que s'importa d'altres estats

2 min
El sistema gasístic està conformat per magatzems, plantes de GNL i gasoductes que connecten països.

Brussel·lesEls Vint-i-set continuen encallats discutint sobre la conveniència de limitar el preu del gas i la manera. Aquest dimarts s'ha filtrat a diversos mitjans de comunicació que alguns països comunitaris pretenen fer un pas endavant i demanar per carta a Brussel·les que es posi un topall al preu de tot el gas que compra la Unió Europea. És a dir, no només al que prové de Rússia, sinó també al que arriba per gasoducte des de Noruega i Algèria, i el gas natural liquat que s'importa amb vaixell des de països com els Estats Units, Qatar i Nigèria.

La iniciativa l'ha promogut Bèlgica i almenys l'han subscrit dotze estats membres més, entre els quals hi ha Espanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Polònia i Croàcia. Pel que fa a la Comissió Europea, tant la comissària d'Energia, Kadri Simson, com la presidenta, Ursula von der Leyen, durant els últims dies també s'han mostrat a favor d'establir un topall al gas, però només al que prové de Rússia.

D'altra banda, hi ha països, com Alemanyam que es mostren més aviat reticents a limitar el preu del gas, independentment del tipus i d'on s'importi. "Si la UE introdueix un topall de preus unilateralment i la resta de consumidors del món no, el gas anirà als altres clients i podríem patir escassetat de subministrament", defensava la setmana passada la ministra d'Afers Europeus alemanya, Anna Lührmann. A la carta que firmen els estats membres favorables al topall ja es demana que la mesura es dissenyi de "tal manera que es garanteixi la seguretat de subministrament i el flux lliure de gas dins d'Europa". Quant a Hongria, que s'ha mostrat molt crítica amb les restriccions de la Unió Europea contra al Kremlin per la guerra d'Ucraïna, també està obertament en contra de la mesura.

Pocs dies abans de l'aprovació de part del pla de xoc energètic

La iniciativa arriba pocs dies abans de la trobada extraordinària dels ministres d'Energia d'aquest divendres, en què es preveu que la Unió Europea aprovi una primera part del pla de xoc per fer front a la crisi energètica. Més enllà del topall del preu del gas, la mesura més en l'aire, Brussel·les té la intenció que ja s'aprovi definitivament la reducció del consum del gas (un 5% en hores punta), el límit de preu de les renovables i la nuclear i un impost sobre els beneficis extraordinaris de les empreses petrolieres, gasístiques i de refinament.

stats