Economia 04/03/2022

Prop de 17.600 treballadors a les Illes ja s'han beneficiat de la reforma laboral

A gairebé 6.000 persones ja se'ls ha fet un contracte indefinit des de l'aplicació de la nova llei el mes de gener

2 min
El conseller de Model Econòmic Turisme i Treball, Iago Negueruela, amb els respectius directors generals.

La reforma laboral ja té un impacte visible a les Illes Balears. Segons ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, prop de 17.600 treballadors ja han millorat la situació contractual gràcies a la nova llei. D'aquestes, a 10.300 se'ls ha allargat la duració del contracte i a 7.300 se'ls ha millorat el sou.

De fet, d'aquestes 17.600 persones, n'hi ha 5.934 que ja han pogut assolir una contractació indefinida per la reforma, i 2.131 d'aquests són fixos discontinus. En comparació amb els últims mesos de prepandèmia del 2020 (gener i febrer), significa un increment d'un 55% de la contractació indefinida.

Així i tot, pel que fa als contractes fixos discontinus, gairebé s'han duplicat en comparació amb els que es van fer els primers mesos del 2020; s'ha passat de 2.722 a 4.853. Així, el pes de la contractació indefinida ascendeix al 33,6%, aproximadament el doble d'abans de la reforma.

El conseller Negueruela, en la valoració de les dades que ha presentat la seva conselleria, ha reconegut que la reforma "ha tingut un impacte major" del que esperaven. En aquest sentit, ha assegurat que "es romp el paradigma del Partit Popular que deia que l'ocupació havia de ser precària perquè n'hi hagués molta".

Els sectors

El col·lectiu més beneficiat és els dels joves de menys de 30 anys. Segons s'ha explicat des de la Conselleria, 2.112 joves han passat a una situació contractual "estable". A més, a 763 joves se'ls ha fet un contracte indefinit en aquests dos primers mesos de l'any.

Per sectors econòmics, la construcció és on s'ha vist un bot més quantitatiu. Segons ha afirmat el director general de Treball, Llorenç Pou, l'increment percentual d'indefinits a la construcció ha estat d'un 110%, amb 1.660 persones. El segueixen l'agricultura, amb el 78%, i la indústria, amb un 59%. En aquest context, s'ha de tenir en compte que els contractes d'obra i serveis, molt freqüents en la construcció, desapareixeran a final d'aquest mes. Avui dia n'hi ha 29.543 a les Illes, i són contractes que hauran d'anar transitant cap a indefinits a mesura que acabin.

Finalment, segons les estimacions de la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació, el conseller Negueruela ha assegurat que el PIB illenc creixerà un 3% respecte del del 2019 a causa de la reforma laboral. Segons ha dit, és una previsió de creixement fixada que els pròxims mesos no hi hagi tants de contractes temporals. Negueruela ho ha refermat contraposant-ho a la reforma del Partit Popular, que donava peu a la rotació de plantilles i a una cadena de precarietat que es traduïa en menys productivitat.

stats