LA MODA ES REIVINDICA
Dossier 03/02/2018

“El disseny és una manera ordenada de treballar ”

Uns 500 alumnes es converteixen en dissenyadors anualment

Maria Cifre
2 min
A la fotografia de dalt, una exposició temporal al passadís de l’escola. A baix, una fotografia d’una aula taller.

PalmaL’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, aquest curs, 2017-2018, celebra el centenari de l’edifici de l’escola i acull uns 500 alumnes. Ofereix estudis superiors de Disseny dividits en quatre especialitats: disseny de producte, d’interior, gràfic i de moda. També ofereix cicles formatius de grau superior amb les especialitats de fotografia, il·lustració i joieria artística. A més, el màster en Disseny responsable en entorns turístics, que té títol oficial.

“El disseny és una manera ordenada de treballar en què s’inclouen les tendències”. Així el defineix la directora de l’escola, Maria Abando. El disseny inclou una part molt creativa, relacionada amb l’art, però també una part relacionada amb la indústria, que és la més complicada del sector. “Tal vegada la sortida laboral és allò més complicat perquè vivim en una illa, però darrerament el disseny torna tenir a molt d’èxit. També se n’ha de considerar la part humanística i de sensibiltat.

El disseny de producte és el més complex, perquè el disseny és present a tot arreu, i de cada vegada més. “Aquets fet és molt positiu, ja que significa que hi ha molta demanda”, explica la directora de l’escola. El disseny gràfic és l’especialitat que sempre ha mantingut l’èxit. Les especialitats d’interior i de moda, aquests darrers anys, han tingut molta demanda educativa i també molta sortida laboral. “És vera que amb la crisi es va notar molt la baixada, però ara torna a ser un molt bon moment per al disseny”, exposa Abando.

El disseny de moda és una de les especialitats amb més demanda aquest curs 2017-2018. A més, els alumnes surten molt ben preparats, “ tenen una passió increïble i es fan coses molt interessants”. Per donar a conèixer els treballs dels nous professionals cada any, el mes de setembre es fa una desfilada de moda i “també participam en el Mallorca Designe Day, que organitza l’especialista de moda i disseny Raquel Arañon”, explica Abando.

En relació amb la branca de la moda vàrem rebre, “ara ja fa quatre anys, una proposta de la Fundació Deixalles”, explica la directora. Es tracta de la Marató de Reciclatge Creatiu de Roba, en la qual, en un màxim de set hores, els alumnes han de dissenyar i crear una peça a partir de la roba usada que proporciona la fundació. L’objectiu és incentivar el sentit de l’immedietesa, aprofitar la roba que ja no es fa servir i “pensar dues vegades si realment necessitam una peça de roba més”, conclou Abando. La Conselleria de Medi Ambient proporciona premis per a les tres millors peces.

stats