2017: L'ANY QUE CAIGUEREN LES MÀSCARES: JUNY

L’any que el Mallorca va abandonar el lloc a l’elit

Palma ha recuperat el derbi més clàssic amb l’Atlètic Balears

Semblava un malson que mai es podria fer realitat i aquest 2017 ha copejat fort el Mallorca. El conjunt vermell ha abandonat el lloc a l’elit del futbol professional de l’Estat després d’una calamitosa temporada que en va provocar el descens a la Segona Divisió B. 36 temporades després, el club fundat pels Alfonsins va abandonar la plaça en el futbol professional.

El descens del club propietat del nord-americà Robert Sarver i dirigit per Maheta Molango va ser la culminació tràgica d’una gestió nefasta. Fernando Vázquez hi va arribar l’estiu del 2016 per construir un projecte que havia d’assolir l’ascens. Però el gallec no va trobar la fórmula per fer funcionar un equip que mai va trepitjar les posicions per pujar. Un home de la casa, Javier Olaizola, el va suplir. Havia aconseguit el miracle de la salvació una temporada abans i ho va tornar a intentar. No va funcionar i, a deu partits del final del campionat, en un intent desesperat del club per la supervivència a l’elit, es va fitxar l’exbarcelonista Sergi Barjuan per ocupar la banqueta. Només va poder sumar tres victòries, cinc empats i dues derrotes. Números totalment insuficients per revertir la crítica situació que vivia l’equip.

Una vegada consumat l’enfonsament, el conseller delegat va esquivar responsabilitats, tot i que va reconèixer que s’havien comès errors. I aquests errors es podrien resumir en la dita mallorquina ‘passar l’arada davant el bou’: parlar d’ascendir abans de guanyar partits.

Així, Molango, juntament amb el director esportiu que havia confeccionat la plantilla amb la qual es va descendir, Javier Recio, va construir un nou projecte. El lideraria el valencià Vicent Moreno, amb experiència a la Segona B amb un ascens amb el Nàstic. Ja no es parlaria d’ascens, només s’havia de parlar de competir.

De moment, en aquesta segona meitat del 2017 i primera de la temporada 2017/18, el Mallorca ho fa. No simplement competeix, sinó que ha tancat la primera volta sense haver perdut cap partit. Suma 12 victòries i set empats en els 19 partits que s’hi han disputat.

L’entrenador té un discurs convincent i treballador. El conseller delegat ha disminuït considerablement la presència pública. Els jugadors fan la seva feina i, en conseqüència, l’afició gaudeix. Ja ho diuen: guanyar, malgrat que sigui a 2a B, fa riure. El Mallorca tanca l’any en què s’ha recuperat el derbi més clàssic de Palma, contra l’Atlètic Balears, com a líder indiscutible. Ara, encara falta el més difícil.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF