Cultura 27/05/2022

Xavier Antich: "A aquells que utilitzen la llengua per dividir: no ens deixarem fracturar"

La cultura i les arts inunden el centre de Terrassa amb la primera edició del Festival Límbic

ARA
3 min
Moment de l'espectacle inaugural del festival Límbic

BarcelonaÒmnium Cultural ha convertit el centre de Terrassa en una festa de la cultura i les arts a través de la primera edició del Festival Límbic, que té l'objectiu d'arribar al gran públic i per això totes les activitats són gratuïtes. "A la literatura, la música i el teatre hi afegim l'electrònica, l'audiovisual, la performance i tota mena d'activitats creatives, en què aquest país té un extraordinari talent", ha assenyalat el president d'Òmnium, Xavier Antich, durant la inauguració del festival, segons recull l'ACN. El centre de Terrassa capitalitza el Límbic aquest divendres, i dissabte la programació es traslladarà al parc de Vallparadís.

L'acte d'inauguració ha arrencat amb els parlaments d'Antich i de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el pregó de l'actriu Andrea Ros, que ha recordat els seus orígens egarencs i ha defensat l'art i la cultura com una eina essencial de tota una generació. En aquest sentit, des de l'escenari s'ha llançat un missatge a aquells que fan servir la llengua per buscar divisió. "No permetrem que ens fracturin", ha dit Antich, que ha reivindicat el festival "perquè la llengua i la cultura catalanes ens convoquen a tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem” i perquè "defensar la llengua a l’escola i a l’audiovisual és defensar els drets lingüístics i culturals de tothom”.

Xavier Antich durant la inauguració del Límbic

Antich també ha volgut posar l’accent en la democratització de la cultura perquè sigui accessible a tothom. “Volem trencar barreres [...] perquè la cultura no és només un bé públic i un dret, la cultura ens cohesiona”, ha dit. "El Límbic ha de ser un espai per programar coses i on passin i es visquin coses, per això serà itinerant i gratuït", ha assenyalat Antich. "Volem trencar totes les barreres que fan que la cultura tingui un difícil accés, que impedeixen el lliure accés a la cultura, que identifiquem amb esperit crític, compromís, risc, llibertat i llengua catalana", ha afegit el president d'Òmnium.

Ballart ha assegurat que el festival sembla "un vestit fet a mida" per a la ciutat, que gaudeix d'un ampli ventall de propostes vinculades amb la cultura: "Som referent cultural de primer ordre en arts escèniques, música, dansa, castells, jazz, el Festival TNT; som ciutat de cinema i audiovisual, amb la seu de l'Escac i l'Escola de Fotografia. Tenim tots els ingredients per fer-ho i estem orgullosos de ser la primera ciutat del país que acull el Límbic".

Pilotes de platja pel centre de la ciutat

El pregó d'Andrea Ros ha donat pas a la primera actuació, Terrassa en pilotes, en què l'artista Albert Gusi ha convertit el centre de la ciutat en un recorregut per on han circulat pilotes de platja gegants. A la Torre del Palau s'hi ha pogut gaudir de concerts com el de la violinista Coloma Bertran, i el circ s'ha fet amo i senyor de la plaça Vella amb Yldor Llach i la seva bicicleta en constant equilibri i transformació. El festival ha programat mig centenar d'activitats, que aquest divendres portaran a la mateixa plaça Vella l'actuació d'artistes com Maria Jaume o Ferran Palau. 

El rapsode i poeta Enric Casasses i el col·lectiu de poesia Nicomedes Medes obriran les activitats de dissabte i recitaran a la plaça Rector Homs. També hi serà la darrera Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Antònia Vicens. La poesia també prendrà altres formes amb l'espectacle musical i poètic de Blanca Llum Vidal & Los Sara Fontán o Vladivostok, el duo format per la poeta Maria Callís i la música Irene Fontdevila. Sound de Secà i la seva proposta Possê proposaran un recorregut de percussió i música des del centre de Terrassa fins al parc. Al centre de la plaça Rector Homs s'hi oferirà un dinar, amb tiquet previ, i a l'Espai Vela s'hi faran un taller de circ i un cabaret a càrrec dels terrassencs Tub d’Asaig 7’70. També es podrà gaudir de l'actuació de la DJ Meritxell de Soto.

Ocuparà aquest mateix espai la Llibreria Synusia, que oferirà un punt de venda dels llibres relacionats amb el festival i els artistes participants, però també els Amics d'en Crusó, que instal·laran un espai de recreació infantil de jocs i divertiment. Les nits del festival es tancaran amb l'actuació de diversos grups, com ara Ginestà o 31FAM, tots ells artistes joves que estan modificant el present de la música en català en una expansió de gèneres que va des del dancehall a la cançó protesta, passant pel folk.

stats