Cultura 05/06/2019

La Xarxa de Biblioteques Municipals publica el volum de contes 'L'illa dels tresors'

Amb aquesta publicació la Diputació clou els actes del centenari de les biblioteques públiques

Ara
2 min
Martí Pujol i alguns dels autors del volum 'L'Illa dels Tresors' aquest dimecres al matí

BarcelonaLa Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona (XBM) ha presentat aquest dimecres el llibre 'L’illa dels tresors' com a cloenda de la celebració del centenari de les biblioteques públiques.

El llibre és una recopilació de textos inèdits sobre les biblioteques d’una quinzena d’autors, que parlen de la seva relació amb aquests establiments: Maria Barbal, Sebastià Bennasar, Xavier Bosch, David Cirici, Najat el Hachmi, Martí Gironell, Pau Joan Hernàndez, Francesc Miralles, Núria Pradas, Llucia Ramis, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Màrius Serra, Sílvia Soler i Coia Valls. Els usuaris del servei de préstec de les biblioteques seran obsequiats amb aquest llibre a partir de l’11 de juny.

Martí Pujol, vicepresident tercer en funcions de la Diputació de Barcelona, ha subratllat "la feina desenvolupada al llarg d’aquests cent anys de vida de les biblioteques, i com ara també es desenvolupa a través de les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa el nou programa Bibliolab, que impulsa i fa arribar la ciència a la ciutadania a través de les biblioteques". I ha afegit: "En els últims quatre anys s’ha fet una important aposta per a la renovació i actualització dels bibliobusos amb el nou vehicle Puigdon i els renovats Montserrat, Montau i Tagamanent, sense oblidar la creació de noves biblioteques com la que s’inaugura dissabte que ve a Òdena".

La XBM de la Diputació de Barcelona, el club amb més socis de Catalunya

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona està formada per 227 biblioteques i deu bibliobusos, que donen servei al 98% del territori. La XBM té més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet, que durant el 2018 van fer un total de 10,6 milions de préstecs. Les biblioteques i els bibliobusos de la XBM registren unes 77.500 visites diàries.

Les biblioteques de la Xarxa, hereves de les primeres biblioteques populars, continuen avui en ple segle XXI obrint nous camins, d’acord amb el context global de la transformació cultural i tecnològica. Des d’aquest mandat, la Diputació de Barcelona impulsa el programa Bibliolab, un nou model de biblioteca per a la Xarxa de l’era digital, un model interactiu en què l’espai de la biblioteca funciona com a laboratori d’experimentació i de generació de dades i de saber gràcies a l’accés obert i democràtic al coneixement, amb la participació activa dels usuaris i de les entitats, empreses i centres de l’entorn.

A més de les 227 biblioteques, la Diputació de Barcelona disposa de deu bibliobusos que donen servei a 111 municipis de la demarcació de Barcelona. L’any 2018 els deu bibliobusos comptaven amb uns 33.500 usuaris amb carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Els bibliobusos donen servei a municipis d’entre 300 i 3.000 habitants per tal de garantir l’equitat d’accés a la lectura, a la informació i a la cultura, i contribuir a la vertebració cultural de tot el territori.

Aquest dimecres 5 de juny entra en funcionament el nou vehicle del Bibliobús Tagamanent, que dona servei de lectura pública a deu municipis de les comarques d’Osona, el Moianès i el Lluçanès (Castellcir, Castellterçol, Folgueroles, Montesquiu, Olost, Orís, Oristà, Sant Boi de Lluçanès, Sant Quirze Safaja i Seva).

stats