Música
Cultura 08/07/2017

Wilco obren Cap Roig amb un xou generós i elèctric

El grup de Jeff Tweedy ofereix un concert de més de dues hores

Olga Àbalos
2 min
Jeff Tweedy durant el concert de Wilco al Festival de Cap Roig

Calella de PalafrugellEl rock alternatiu d'arrels americanes de Wilco va ser l'encarregat de donar el tret de sortida aquest divendres a la 17a edició del Festival de Cap Roig. La banda de Chicago no va aconseguir omplir l'auditori, però va convocar un gruix sorollós de fans que van trencar la sobrietat i la disciplina de l'espai empordanès en una nit d'estiu amb lluna plena i una agradable brisa. A platea, però, no hi havia la presència habitual de polítics i autoritats, convocats al concert de Woody Allen d'aquest dissabte. El context va cridar l'atenció de Jeff Tweedy, cantant i líder de la formació, que a mig concert va comentar amb certa sorpresa: "Sou el públic més ben vestit que hem tingut mai!"

Tot i la contrarietat que pot suposar un ambient tan polit per als estàndards del rock alternatiu –les entrades oscil·laven entre els 60 i els 130 euros–, el cert és que les condicions sonores eren immillorables perquè la banda pogués desplegar un concert farcit de dinàmiques i matisos. Wilco van sonar d'allò més bé. De la delicadesa amb pinzellades neocountry d''Ashes of american flags', amb la qual van començar el concert, al rock amb electrònica d''Art of almost' o l'expansiva 'Impossible Germany'.

Els nord-americans van oferir un concert generós, de més de dues hores i una trentena de cançons, en el qual van anar picotejant per tota la seva discografia i van deixar de banda el to acústic i intimista del disc, 'Schmilco' (2016). Peces com 'If I ever was a child' o 'Someone to lose' van sonar molt més elèctriques que en la seva versió enllaunada i van passar a integrar-se així en un repertori en què no van faltar clàssics com 'War on war', 'Via Chicago' i 'Always in love'. Wilco van tornar a jugar amb èxit la carta dels solos incendiaris del guitarrista Neils Cline, que donaven color als temes més monòtons i aportaven espontaneïtat a un repertori d'alta precisió –els arranjaments i els canvis constants d'instrumentació manaven– en què les sortides de guió tenien poques possibilitats. Les contagioses i rockeres 'Monday' i 'Outtasite (outta mind)' van deixar el concert ben amunt amb un Cap Roig a preu dret.

stats