Cultura 19/11/2020

Les lluites contra els nazis de Walter Benjamin i Albert Camus, a les Jornades d'Estudis Locals d'Eivissa

Les ponències, que es faran entre els dies 24 i 26 de novembre, també són un homenatge a Xicu Lluy, periodista i investigador compromès amb la memòria històrica de la pitiüsa gran

Ara Balears
3 min
W. Benjamin i Eivissa: un idil·li amb final trist

PalmaEl filòsof Walter Benjamin –mort fa 80 anys– i l'escriptor Albert Camus –mort fa 60 anys– són els protagonistes de la segona edició de les Jornades d'Estudis Locals d'Eivissa que organitzen l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEIF) i l'Ajuntament d'Eivissa. Aquests dos intel·lectuals estan vinculats a l'illa: hi passaren els primers anys de la dècada del 1935, abans que el món esclatàs en guerra contra el feixisme. Benjamin ho va fer en dues ocasions, el 1932 i el 1933, i Camus el 1935, encara molt jove. El primer patí com a jueu i intel·lectual la persecució nazi, i el segon s'enfrontà al nazisme. Jueus i nazis a les Illes és el títol d'aquestes Jornades d'Estudis Locals. Les ponències es faran entre els dies 24 i 26 de novembre. La coordinadora és Fanny Tur Riera, directora de l'AHEIF.

Un altre homenatjat serà Xicu Lluy, periodista i investigador nascut a Eivissa el 1963, que morí l'any 2012 amb només 48 anys. Des de l'organització d'aquestes jornades assenyalen que "firma alguns estudis imprescindibles per a la recuperació de la memòria històrica, com ara Eivissencs i formenterers als camps nazis, Premi de la Nit de Sant Joan de 1993 en la categoria C de l'Institut d'Estudis Eivissencs i editat per l'entitat l'any 1995, o Els nostres deportats: republicans de les Balears als camps nazis, editat el 2013 per Documenta Balear". Lluy fou un col·laborador del Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, tant en les seves activitats com en l'elaboració del mapa de fosses.

Programa

Així, dimarts, dia 24 de novembre, s'inauguraran les jornades (a les 19.15 h). Impartirà la primera ponència –totes es faran a la sala Jordi Juan Riquer de l'Espai Cultural Can Ventosa d'Eivissa– Jordi Maíz, doctor en Història i professor la UNED: Intolerància i antisemitisme al món contemporani. Començarà a les 19.30 h. Després, a les 20 h el periodista, professor i doctor en Història Contemporània Manuel Aguilera oferirà la conferència Nazis i feixistes a les Illes Balears: la Legion Condor i l'Aviazione Legionaria. La primera jornada acabarà amb la comunicació (20.30 h) Jueus refugiats a Eivissa, a càrrec de José Miguel L. Romero, investigador i periodista.

La persecució dels xuetes a Mallorca, conferència que oferirà Laura Miró, historiadora i doctoranda sobre la qüestió xueta els segles XIX i XX, donarà inici al segon dia d'estudis locals, dimecres 25, a les 19.30 h. A les 20 h parlarà el col·laborador de l'ARA Balears Francesc M. Rotger, periodista i professor-tutor de la UNED Illes Balears. La seva ponència es titula Albert Camus i el seu combat contra el nazisme. Per acabar el dia, a partir de les 20.30 h, Jaume Gomila Saura, filòleg, professor i gestor cultural, impartirà la xerrada Albert Camus i les Illes.

L'últim dia d'aquestes jornades serà dijous, dia 26 de novembre. Obrirà el capvespre la conferència La premsa local de l'època davant el nazisme, que anirà a càrrec d'Antonio Viñarás, doctor en Història Contemporània. El col·laborador de l'ARA Balears, professor i investigador Antoni Janer serà el següent ponent, amb una xerrada titulada Nazis i jueus a Mallorca. La comunicació de Joan Pérez Ventayol, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents, clourà les jornades. El títol de la seva ponència és Walter Benjamin i la qüestió jueva en el seu pas per les Pitiüses i Catalunya.

stats