Cinema
Cultura 05/05/2023

La vuitena edició de l'Atlàntida Mallorca Film Fest retrà homenatge a Agustí Villaronga i Juan Antonio Horrach Moyà

El festival es farà de manera presencial la darrera setmana de juliol, mentre que es mantindrà obert a través de la plataforma Filmin des del 23 de juliol fins al 23 d'agost

3 min
El director de l'Atlàntida Mallorca Film Fest, Jaume Ripoll, juntament amb representants d'institucions i entitats col·laboradores del festival.

PalmaAmb un homenatge a dues figures directament relacionades amb el festival, el galerista i empresari Juan Antonio Horrach Moyà i el cineasta Agustí Villaronga, i amb pel·lícules guardonades en dos dels festivals de cinema més prestigiosos del món, com són el de Sundance i la Berlinale: així arribarà la vuitena edició de l’Atlàntida Mallorca Film Festival, que es durà a terme de manera presencial a Palma entre el 23 i el 30 de juliol. “Hi haurà un reconeixement tant a Juanan, que era present en el festival de moltes maneres, com també, evidentment, a Agustí Villaronga”, ha explicat el director del certamen, Jaume Ripoll. S’ha de recordar que tant les edicions del 2019 com del 2021 es varen inaugurar amb pel·lícules del cineasta, la darrera amb El ventre del mar.

El director de l'Atlàntida Mallorca Film Fest, Jaume Ripoll, a la roda de premsa avui migdia a Ca n'Oleo, Palma.

Pel que fa al cartell cinematogràfic, l’edició d’enguany inclou pel·lícules com Sur l’Adamant, documental guanyador de l’Ós d’Or en la darrera edició de la Berlinale en què es recullen les confidències dels pacients d’un centre psiquiàtric situat dins d’un vaixell atracat al Sena; Kokomo City, un altre documental que va rebre el premi del públic tant a Sundance com a Berlin i que té per protagonistes quatre dones negres trans que es dediquen a la prostitució, i Fantastic Machine, que va ser guardonada en ambdós festivals i les protagonistes de la qual són les càmeres, les imatges i la fascinació de la humanitat per mirar-se a si mateixa.

També s’hi podrà veure Slow, que va recollir el premi a millor direcció a Sundance “i que serà la pel·lícula de la qual tothom parlarà d’aquí a uns mesos, en arribar els Òscars de l’any que ve: és la Rigoberta Bandini d’enguany”, ha bromejat Ripoll. Sexualitat, tecnologia, política i també habitatge seran alguns dels eixos d’enguany. Dins la programació s’inclou l’estrena de la sèrie The Architect, amb una protagonista d’una trentena d’anys que no es pot permetre un habitatge, i Reality, ficció basada en el testimoni d’una jove de 25 anys condemnada a cinc anys de presó per haver filtrat informació dels serveis secrets dels Estats Units. Totes aquestes pel·lícules, això sí, es podran veure de manera exclusiva en la versió física del festival, amb projeccions a Palma, i no a través de la plataforma Filmin, on l'Atlàntida es perllonga fins dia 23 d'agost.

El cartell de la vuitena edició de l'Atlàntida Mallorca Film Fest, obra de Francesc Rosselló

Aquests han estat alguns dels títols que ha anunciat el director de l’Atlàntida Mallorca Film Fest en una roda de premsa en la qual s’ha presentat, també, el cartell de l’edició d’enguany. “És obra de Francesc Rosselló, un jove pintor mallorquí, i té per protagonista un home que neda a contracorrent, envoltat de runes”, ha explicat Ripoll, “cosa que resumeix una mica la situació del festival”. De fet, Ripoll ha volgut iniciar la compareixença recordant els noms de convidats que han passat per les edicions anteriors, com Judi Dench, Vanessa Redgrave i Isabelle Huppert. “Això que hem aconseguit en aquests set anys a Mallorca només ho han fet a Espanya festivals com el de Sitges i Sant Sebastià, festivals amb pressupostos molt superiors al de l’Atlàntida”, ha dit. Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, ha afirmat que “si un festival fa una ciutat més intel·ligent i més culta, només es pot donar les gràcies” i ha agraït la tasca de Ripoll al capdavant d'aquest esdeveniment. 

Quant a la programació musical, la vuitena edició de l’Atlàntida Mallorca Film Fest durà a Mallorca artistes com Belén Aguilera, Putochinomaricón, Núria Graham i Júlia Colom. A més, el concert inaugural serà a càrrec de Queralt Lahoz i la gala de clausura tindrà Alice Wonder, una de les estrelles de la darrera edició del Benidorm Fest, com a protagonista. 

Així mateix, enguany s'oferirà un cicle dedicat al cineasta alemany Rainer Werner Fassbinder, que inclourà la projecció íntegra de la cinta inèdita a l’estat espanyol Eight hours don’t make a day, de vuit hores de durada. Per altra banda, des d’avui està oberta la convocatòria per a la secció oficial, amb un premi valorat en 10.000 euros, i hi haurà una sisena edició del Talents Lab, espai de foment de la producció audiovisual que disposa de 45.000 euros en premis. D’aquest espai, de fet, en va sortir guardonada la cinta La mala familia, que just avui arriba als cinemes. 

Durant les pròximes setmanes s'anunciarà la pel·lícula inaugural del festival, així com la resta de títols que en compondran la programació, fins a una seixantena en total.

stats