Agenda cultural
Cultura 10/06/2022

Vuit plans culturals per gaudir els pròxims dies

4 min
El músic Xarim Aresté.

Xarim Aresté

‘Ses entranyes’

Els músics illencs Ricard Sohn (teclats), Joan Garcias (contrabaix), Enric Fuster (bateria), Pep Garau (trompeta) i Tomeu Garcias (trombó) conformen la nova banda de Xarim Aresté (Flix, 1983), que el passat mes de març va publicar el disc Ses entranyes (amb picada d’ullet a l’article salat mallorquí en homenatge a la banda). Un disc lluminós, alegre com un jardí ben cuidat. De fet, el músic va dir en una entrevista que tenia “una gran necessitat de bellesa”. Ses entranyes és un àlbum en què sembla que els músics (molts d’ells formats en jazz) es deixen endur, es parlen i s’acompanyen. La poètica d’Aresté ho amara tot. Presentarà el disc a Mallorca de la mà del Barnasants. 

Can Lliro (carrer de Joan Lliteras, 42. Manacor).

Divendres, 17 de juny, a les 23h. 14 i 17 euros.

TEATRE

‘Camí a l’escola’

Campi qui Pugui

I tu, com vas –o anaves– fins a l’escola? Segur que no ho has tingut mai gaire difícil. Almenys, no tant com les protagonistes d’aquesta extraordinària història de tres germanes que lluiten diàriament contra totes les barreres, obstacles i perills que es troben en el camí que les duu a l’escola. La producció, de Campi qui Pugui, va guanyar el Premi FETEN (Fira europea d’arts escèniques per a infants de Gijón) 2021 a millor posada en escena, i el Premi de la Crítica d’Arts Escèniques de Catalunya i Millor espectacle familiar. És un espectacle visual i sense text que s’inspira en la història real d’infants d’arreu del món.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 11 de juny, a les 18 hores. 8 euros.

‘Atxiiiiiim...!’

La Curiosa

Una proposta familiar amb voluntat educativa, basada en el conte Marcel·lí, de J. Sempé. A partir de diferents situacions quotidianes i relacions humanes, la peça vol treballar les emocions amb la família. La història és senzilla: Marcel·lina i Ariadna, dues nines amb patologies estranyes, es coneixen i es tornen inseparables. En el seu camí vital, decideixen acompanyar-se durant el trajecte cap a l’edat adulta. Aquesta obra de teatre reivindica l’amistat, la diferència, les particularitats pròpies. La producció és de La Curiosa, una companyia de nova creació formada per les germanes Mar i Núria Fiol. Les dirigeix Joan Fullana, i la coreògrafa Mireia Sans s’ha encarregat de la proposta de moviment.

Auditori de Peguera (carrer dels Pins, 17. Calvià). Diumenge, 12 de juny, a les 19 hores. 3 euros. 

MÚSICA

Mallorcòpera

‘Ànima de La Traviata de Verdi’

El festival Mallorcòpera celebra aquest 2022 la seva quarta edició. Per a aquest recital s’ha recopilat una selecció de peces de La Traviata, de Giuseppe Verdi. Maria Victòria Cortès en firma la direcció musical, i Eugenia Corbacho la direcció d’escena. Hi seran la soprano Núria Vilà, el tenor José Manuel Sánchez, el baríton Lluís Sintes i Francesc Blanco al piano. La Traviata és una òpera amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Francesco Maria Piave basat en la novel·la d’Alejandro Dumas (fill) La dama de les camelias (1852).

Centre de Cultura de Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12). Dissabte, 11 de juny, les 20 hores. 18 euros.

Caïm Riba

‘Llunes de Plutó’

El músic Caïm Riba viatjàra fins a la seva illa natal, Formentera. Hi presentarà el seu darrer disc en solitari, Llunes de Plutó, una obra plena d’alegria i positivitat en què hi ha referències directes a l’illa petita de les Pitiüses, com ara en la cançó A mitja ombra. L’acompanyarà la seva banda de músics habitual, en format de quartet, i la ubicació afegirà màgia a l’actuació.

Jardi de les Eres, Formentera. Dissabte, 11 de juny, a les 20.30 h.

‘Contes d’Hoffman’

Jacques Offenbach

Les fortes passions i personatges malignes són els grans protagonistes de l’òpera de Jacques Offenbach Contes d’Hoffmann, considerada una de les principals obres mestres del romanticisme francès, es va estrenar el 1881 a l’Opéra Comique de París. El llibret en francès és de Jules Barbier, i presenta un compendi de contes de l’escriptor i músic Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Aquesta producció de l’Opéra National de Bordeaux arriba en una versió escènica de Vincent Huguet. Fa més d’un mes que s’assaja, amb la direcció musical de Yi-Chen Lin, el cor del Teatre Principal i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Diumenge, 12 de juny, a les 18 hores. Entre 10 i 80 euros. 

ALTRES

Tinta Il·lustre

Rata Corner

Torna el festival de l’àlbum il·lustrat i el llibre infantil, Tinta Il·lustre, que organitza Rata Corner. Alguns autors que hi seran per presentar i firmar els seus llibres són Olga de Dios, Xavier Salomó i Meritxell Martí, OyeMathia, Amaia Arrazola, Canizales, Nívola Uyá... Seran dos dies, dissabte i diumenge, plens de tallers i activitats per a les famílies.

Claustre de Sant Domingo d’Inca (avinguda de les Germanies). Dissabte i diumenge, 11 i 12 de juny, a partir de les 10.30 i fins a les 14.30 hores, els dos dies. Gratuïta.

‘Els Norats’

Mateu Morro

Mateu Morro presentarà el seu llibre Els Norats (1936-1949). Dos antifeixistes a les muntanyes mallorquines (Illa Edicions, 2021) a Manacor. L’edició recull el periple de dos antifeixistes que durant 13 anys van viure amagats a les muntanyes mallorquines. Inclou, també, fotografies i entrevistes que, en el seu moment, Morro va poder fer als testimonis que ajudaren els Norats a sobreviure mentre els falangistes els perseguien.

Sala La Fornal (carrer dels Hams, 4. Manacor). Dilluns, 13 de juny, a les 20 h. Gratuït.

stats