Cultura 17/12/2021

D‘'A vueltas con Lorca’ a 'La darrera opció': vuit plans culturals per als pròxims dies

4 min
L'actor Carmelo Gómez.

‘A vueltas con Lorca’

Carmelo Gómez i Mikhail Studyonov

“Lorca és sempre una manera de tornar al coneixement de la terra, tradicions clàssiques i populars, les flors, les plantes. I és fer-ho a través dels elements de la tragèdia, l’amor, la mort… i en clau poètica, que no vol dir més que una mirada optimista i entusiasta per la vida”. L’actor Carmelo Gómez parla així d’A vueltas con Lorca, una “tómbola poètica”, una festa de la poesia i les paraules. Durant la funció, l’actor està acompanyat pel pianista Mikhail Studyonov. De la direcció se n’ha encarregat Emi Ekai. L’espectacle és un viatge que conjuga i enllaça la vida i l’obra del poeta de Granada, que obre les portes als espectadors del seu univers en un intent de desatendre les distraccions dels contextos vitals d’hom que no permeten veure les escletxes de llum que ofereix el fet de viure. “La vida és bella; la poesia ens ho mostra”, diu Gómez.

Teatre Principal d’Inca (c/ del Teatre, 10). Dissabte, 18 de desembre, a les 20 hores. 20 euros.

TEATRE

‘Jutipiris’

Produccions de Ferro

Pere és l’oncle de Blai, un jove portador del cromosoma X-Fràgil. La seva padrina ha mort, i Pere li ho ha de dir, perquè entre tots dos sempre hi ha hagut una connexió especial. Aquest és l’argument de Jutipiris, obra escrita per Manel Serrano i dirigida per Catalina Florit. El procés de creació de la peça, de Produccions de Ferro, ha tingut l’assessorament artístic de Sergi Belbel, i l’interpreten els actors Àlvar Triay i Guillem Galmés.

Espai el Tub (Institut Balear, 2. Palma). Dissabte, 18 de desembre, a les 20 h, i diumenge, dia 19, a les 19 h. 20 euros. 

‘Magallanes.0’

Jeroni Obrador

L’expedició de Rodo Gener pels teatres amb la peça Magallanes.0 continua. La proposta és un monòleg multigènere i de ciència-ficció que arreplega les vivències, dificultats i reflexions del personatge històric Fernando de Magallanes en l’expedició a les Illes de les Espècies. Una funció sobre la primera volta al món després de la decisió de Juan Sebastián Elcano de desobeir el Tractat de Tordesillas. Hi apareixen diferents espais, temps i accions, i es revelen els seus pensaments, les contradiccions i la relació que tingué amb la religió catòlica i amb la corona espanyola. Magallanes.0 no vol ser una obra política, sinó una obra contemporània, vivencial i humanista, que revisa els valors socials des del primer fet globalitzador que descobrí una diversitat cultural, de la natura i de l’astronomia. Rodo Gener, actor de trajectòria més que demostrada, encarna aquest personatge, ple de matisos, sol a l’escenari. La dramatúrgia està escrita per Jeroni Obrador.

Saló Parroquial de Costitx (plaça del Jardí). Dissabte, dia 18, a les 20 h. Gratuït.

‘La mar de lejos’

Tras el Trapo

Amb la direcció de Gaspar de la Zaranda, María Duarte i Ana Oliva cedeixen les seves cares a dues dones que ho deixen tot i s’aboquen en un viatge incert per una terra sense fronteres. Malgrat que pesi, no s’hi val tenir por, no compta gens la burocràcia, la fam, la maternitat. És la història de milions de persones a les quals els hem posat l’etiqueta de refugiats. Una producció de Tras el Trapo.

Teatre del Mar (c/ de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, dia 18, a les 20.30 h, i diumenge, dia 19, a les 19 h. De 14 a 18 euros.

'L’única mort de Marta Cincinnati'

Alexandre Ballester

L’única mort de Marta Cincinnati, de l’autor pobler Alexandre Ballester, guanyà el premi de teatre Born de Ciutadella el 1983. No s’havia representat mai a un escenari fins aquest estiu, en el marc del festival de teatre Albopàs. La producció és de la companyia Ovnipresents, que aquestes setmanes ha fet una residència a Santanyí, en el marc del Festival s’Illo, i també en faran una representació.

Teatre Principal de Santanyí (carrer del Bisbe Verger, 38). Diumenge, 19 de desembre, a les 19 h. 10 euros.

‘La darrera opció’

Clara Ingold i Josep Orfila

Clara Ingold i Josep Orfila protagonitzen aquesta coproducció del teatre Principal de Palma amb Rata Cultura Expandida que va quedar finalista al VII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Dos personatges i una caseta al camp: l’acció es desenvolupa a Mallorca, però podria ser qualsevol altre lloc del món. Irene i Juli han decidit deixar enrere la ciutat, les pantalles i la vida com l’havien coneguda fins ara. Volen desconnectar de tot i de tothom, però de vegades la modernitat no és tan bona de deixar de banda. La intenció és intentar rompre amb la inèrcia i agafar definitivament les regnes de la seva vida. Llorenç Balaguer s’estrena com a director amb aquesta peça, que compta amb un espai sonor firmat per Jaume Manresa. Aconseguiran els protagonistes satisfer el seu desig de mantenir-se aïllats?

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Dimecres, 22 de desembre, a les 20 h. 20 euros.

MÚSICA

Trio Colombram

Palma Clàssica

Catalina Sureda (violí), Esteban Belinchón (violoncel) i Llorenç Prats (piano) són músics formats als millors conservatoris i acadèmies d’Àustria i Hongria. Des del 2008 que toquen junts, i la seva trajectòria els ha convertit en una formació professional i estable. Van començar quan encara residien a la ciutat austríaca de Graz. Des del 2017 són a Mallorca, i enguany participen en el cicle Palma Clàssica Tardor 2021.

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1 . Palma). Dissabte, 18 de desembre, a les 20 hores. Entre 10 i 12 euros.

Roig! Simfònic

Banda de Música de Manacor

Un nou experiment musical que promet. Roig! Simfònic és una proposta que aplegarà, per una banda, un grup de rock –Roig!– i, per l’altra, una agrupació simfònica formada per músics de la Banda de Manacor. Serà un concert diferent, experimental, creatiu i especial. Els músics es retroalimentaran amb les seves maneres de fer, els seus ritmes diferents, i el públic gaudirà d’una nova manera de fer música.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Diumenge, 19 de desembre, a les 18.30 hores. 10 euros. 

stats