Escapades
Cultura 15/12/2022

Vuit destins per viure un Nadal especial

Els països amb grans mercats nadalencs o des d’on es poden veure les aurores boreals són els preferits per fer una escapada durant les festes

5 min
Colmar, a l'Alsàcia, on els mercats nadalencs donen vida a la ciutat.

BarcelonaDesprés de dos hiverns marcats per la pandèmia, tot apunta que aquest Nadal serà per fer tot allò que no hem pogut fer pel covid: reunions familiars, àpats en grup (amb permís de la inflació) i, de nou, viatges. Una enquesta de Deloitte constata que els consumidors tenen ganes de sortir i gaudir d'aquestes festes, tot i que s’han tornat més eficients a l'hora de comprar, buscant els millors preus i planificant les compres. Així, el 40% dels enquestats afirmen que aquest any gastaran més en les compres nadalenques, ja que encara disposen de l’estalvi que van generar durant la pandèmia. Cada llar espanyola estima gastar-se una mitjana de 634 €, amb les categories d'oci i restauració (+29%) i de regals (+12,4%) assolint un increment més gran en la intenció de despesa. S’estima també que destinaran una mitjana de 60 € als viatges, ja que la caiguda en la preocupació sobre una nova onada de covid-19 anima a gastar més fora de casa.

Ambient nadalenc

En relació amb els viatges, Ignasi Canals, responsable de producte de l’agència Tourist Forum, alerta: "És una època molt popular per viatjar, i per això recomanem reservar amb la màxima antelació possible per trobar preus raonables i, sobretot, no quedar-se sense places als destins més demandats". En aquest sentit, apunta que la majoria de gent busca, sobretot, "destins on es visqui l'ambient nadalenc i on es puguin aprofitar les característiques específiques de l'època, com la neu; també hi ha qui busca escapar a indrets més càlids fugint del fred, però és una tendència a la baixa ara que el fred arriba més tard pel canvi climàtic". Segons apunten des de Tourist Forum, els destins més tradicionals durant les festes són aquells "on se celebren mercats nadalencs, els relacionats amb poder veure el Pare Noel i els destins on es poden veure aurores boreals". Concretament, per a aquest 2022, Ignasi Canals explica que els països per als quals hi ha més demanda són "Àustria i Suïssa, pels seus mercats de Nadal, així com els viatges a Islàndia, Suècia, Noruega o Finlàndia, per veure les espectaculars aurores boreals". És remarcable el cas d’Islàndia, ja que "els preus són més raonables que a l'estiu, hi ha vols directes i es poden fer excursions molt interessants per veure les aurores boreals. A més, des de fa un parell d'anys, la Lapònia sueca comença a destacar com a destí més sostenible per a l'hivern", conclou Canals. 

Si teniu pensat fer una escapada coincidint amb les festes de Nadal o Cap d’Any, aquí teniu algunes propostes.

1.
Alsàcia

Un Nadal de conte

Alsàcia

Aquesta regió del nord-est de França és tot un clàssic nadalenc. La ciutat principal de la zona, Estrasburg, ha estat nomenada com la capital del Nadal, ja que acull el mercat nadalenc més antic i més gran de França. Es va inaugurar el 1570 i compta amb més de 300 paradetes. Però hi ha dues localitats més que paga la pena visitar. La primera és Colmar, on els mercats nadalencs donen vida a la ciutat. Són molt turístics i una mica petits, però estan molt ben cuidats i il·luminats. La segona, Kaysersberg, possiblement el poble més bonic d'Alsàcia.

2.
Rovaniemi

La casa del Pare Noel

1033838774

Aquesta localitat finlandesa és un destí obligat per a les famílies amb fills, ja que és la ciutat natal de Santa Claus i un lloc per viure una experiència de Nadal única. De fet, la llar original de Santa Claus es troba a la misteriosa localitat de Korvatunturi, a la Lapònia finlandesa, però com que la seva ubicació exacta és un secret que coneix molt poca gent, es va decidir establir una oficina a Rovaniemi el 1985. A la Lapònia finlandesa, a més, és possible veure aurores boreals fins a 200 nits a l'any. A Rovaniemi, es pot presenciar des de la ciutat i els seus voltants des de finals d'agost fins a començaments d'abril.

3.
Lanzarote

Ruta dels pessebres

Lanzarote yaiza belen

La tercera illa canària més poblada ofereix tres pessebres molt representatius que s'exhibeixen públicament en diferents parts de l'illa. El de Yaiza té la peculiaritat de recrear, a petita escala, els llocs més emblemàtics de l'illa: és com viatjar a un Lanzarote en miniatura. El pessebre de Faria, ubicat al poble de Faria, al bell mig del Valle de las Mil Palmeras, representa un Naixement amb figures plenes de detalls. I, finalment, a Tinajo, davant de l'església de San Roque, a l'oest de l'Illa, s'ofereix un pessebre vivent, a càrrec dels mateixos veïns de la localitat.

4.
Sofia

El destí inesperat

1016049726

Cada Nadal al City Garden de la capital búlgara hi col·loquen el Weihnachtsmarkt, un mercat ambulant nadalenc al més pur estil alemany. A banda de tastar delícies búlgares, també hi trobareu obres de teatre i representacions musicals. Un destí poc habitual però molt interessant també per Nadal. Aprofiteu per visitar la impressionant catedral d'Alexander Nevski, construïda entre el 1892 i el 1912 en memòria dels milers de soldats russos que van morir lluitant per la independència de Bulgària contra els turcs. O l'antic Palau Reial, que acull dos museus que val la pena visitar: la Galeria Nacional d'Art i el Museu Etnogràfic.

5
Mallorca

Cant de la Sibil·la

Sibil.la(Mallorca) Wikimedia

El 24 de desembre un cant emmudeix els assistents a les tradicionals Matines (Missa del Gall) mallorquines. Es tracta del Cant de la Sibil·la, un cant d'origen medieval introduït a l’illa després de la conquesta de Jaume I que profetitza l'arribada del Redemptor i del Judici Final. S’entona sense acompanyament instrumental, exceptuant els preludis entre estrofa i estrofa. Tot i que inicialment es cantava en llatí, des de finals del s. XIV ja hi ha documentades les primeres versions en llengua catalana.

6.
Valònia

La regió dels mercats

1285166362

A cada ciutat d’aquesta regió de Bèlgica es poden descobrir mercats amb una varietat de productes artesans, il·luminacions, animacions i delícies gastronòmiques. A Mons hi ha un mercat de Nadal molt especial a la Grand-Place i els seus voltants, amb una gran barreja de casetes, animacions i activitats. Obert durant tot el desembre, podeu descobrir una gran varietat d'espectacles diferents cada dia o concerts de big band. Als terrenys del castell de Chimay hi trobareu 70 casetes amb els productes dels millors artesans. Finalment, molt a prop de la frontera francesa, Binche presenta un dels mercats de Nadal més autèntics a la regió amb 46 casetes de productes artesans, mentre que a Tournai hi trobareu el mercat nadalenc més antic de Valònia, a Halle aux Draps. 

7.
Londres

Un clàssic que no falla

1194085991

Sempre és una bona idea anar a Londres, i per Nadal també. Podreu gaudir de la il·luminació dels seus carrers, dels seus mercats de Nadal a Leicester Square i Southbank, de les pistes de patinatge sobre gel o dels increïbles aparadors i els focs artificials de Cap d'Any al costat del Big Ben i el London Eye. I si visiteu la ciutat en família, no us oblideu de passar pel parc d'atraccions Winter Wonderland a Hyde Park o veure l'espectacular arbre de Nadal a Trafalgar Square.

8.
Nova York

El millor lloc per rebre un nou any

515719449

I acabem amb el clàssic entre els clàssics. Trobareu mil i una excuses per fer aquest viatge, ni que sigui una vegada a la vida, com prendre una sidra calenta al Winter Village de Bryant Park; admirar l'arbre d'origami del Museu d'Història Natural; patinar sobre gel al Wollman Rink, a Central Park; passejar per una Nova York en miniatura al Jardí Botànic; meravellar-se amb l'arbre il·luminat del Rockefeller Center; navegar amb els creuers de Nadal de Classic Harbor Line, o rebre el 2023 a Times Square.

L'èxit de Vigo en temps de crisi energètica

En els últims anys la ciutat gallega de Vigo ha aconseguit convertir-se en destí turístic de Nadal de primer ordre, després de la seva aposta per una il·luminació tan espectacular com controvertida als seus carrers. Onze milions de llums led, un mercadet nadalenc, atraccions de fira i escenaris ideals per a selfies són els arguments d’una proposta que porta molt turisme a la ciutat, però que també obre molts interrogants sobre la seva oportunitat en un context de crisi energètica com el que vivim. L’eix d’aquest festival de llums són 4 carrers: Policarpo Sanz, Alameda, Areal i Porta do Sol. La previsió municipal és que per la ciutat hi passin més de 3 milions de persones durant els gairebé dos mesos en què estan encesos els llums i generin un retorn econòmic d'entre 500 i 1.000 milions d'euros.

stats