Cultura 25/05/2022

'Les Voix', dues separacions amoroses diferents i líriques

La funció de Diabolus in Musica arriba al teatre Principal de Palma aquest dijous, 26 de maig, i divendres, dia 27

2 min
Pablo López, assajant 'Les Voix'.

PalmaDos solos. Dos cantants lírics. Dues històries. Les Voix és una vetlada d’òpera que posa en diàleg dues peces: La veu humana, amb llibret de Jean Cocteau i música de Francis Poulenc, i La veu sàuria, una obra de nova creació escrita en català, amb llibret d’Anna Lompart i música de Mariona Vila. És una producció de la companyia Diabolus in Musica que rep el suport del teatre Principal de Palma. La soprano Maia Planas i el baríton Pablo López es “veuran les cares” a l’escenari, que omplirà la música de piano en directe de Magí Garcies i les videoprojeccions de Tonina Matamalas. La funció arriba al teatre Principal de Palma aquest dijous, 26 de maig, i divendres, dia 27.

La veu humana és una peça protagonitzada per una dona que parla per telèfon amb l’home que l’acaba d’abandonar. El telèfon és l’única cosa que encara els uneix. “És la demostració d’una relació tòxica, que mostra un prototip de dona que no pot imaginar-se la vida sense un home al seu costat”, explica Pablo López, baríton i membre de la companyia Diabolus in Musica. “Per contraposar aquest personatge vam encomanar una obra sobre una dona que abandona un home, i plantejar la peça sobre ell”, explica López. 

Així, La veu sàuria és una resposta al romanticisme de La veu humana. “Ara és ella que el deixa a ell, i ell no entén res, queda completament desubicat”, diu el baríton. A més, hi haurà una petita classe de biologia. “El protagonista de La veu sàuria és biòleg i, per explicar-se què ha passat, utilitza el cas de les llangardaixes coa de fuet, una espècie de rèptils les femelles dels quals ja fa molt de temps van decidir deixar d’aparellar-se amb els mascles fins al punt d’extingir-los”, conta López, que destaca que es tracta d’una peça feta en català. 

La companyia Diabolus in Musica sempre aposta per funcions d'òpera interactives.

“Aquesta funció també és especial perquè són solos i un ho ha de donar tot. No tens ni cor ni altres cantants. Ets tu sol. En aquest cas, Maia Planas i jo”, recorda López. I, com diu el director d’escena, Israel Solà, “dues muntanyes russes plenes de sentit de l’humor i poètica, perquè pot haver-hi res més inspirador i patètic que una separació”. 

Diabolus in Musica és una companyia que va començar a treballar l'any 2016 amb l'objectiu de proporcionar una primera experiència lírica al públic que no està habituat a aquest gènere. A més, que les propostes tinguin un caràcter interactiu caracteritza aquest grup de creadors de l'illa. Música Ma(go)estro!, Operámida, Zarzuela de la Z a la A i Tosca Nostra són altres títols de la companyia.

stats