Espais culturals
Cultura 28/11/2022

Les visites a espais culturals cauen en picat a les Balears

Les Illes són la quarta comunitat amb menys despesa en cultura per habitant

2 min
Una exposició a Palma

PalmaLa pandèmia va copejar molt durament el sector cultural i sembla que encara no s’ha recuperat. Les visites als espais culturals de les Illes Balears estan encara molt lluny d’assolir les xifres del 2019. Així ho demostra l’Anuari d’Estadístiques Culturals 2022, que acaba de publicar el Ministeri de Cultura i que recull algunes de les dades més rellevants en aquest àmbit a escala estatal i també desglossades per comunitats autònomes.

Segons aquest estudi, l’any abans de la irrupció del covid-19 un 38% de la població illenca havia visitat museus, mentre que el 2022 aquest percentatge es redueix pràcticament a la meitat: un 17,5%. El mateix ocorre amb les visites a exposicions (que passen del 29% al 12%); als jaciments arqueològics (del 21% al 12%); als monuments (del 47% al 20) i també a les galeries d’art (del 21% al 9%).

Pel que fa a les arts escèniques, les dades són igualment alarmants. Fa tres anys el 31% de la població illenca anava a algun espectacle, mentre que enguany ho ha fet només el 8,7%. En el mateix període –segons les dades de l’Anuari–, el cinema ha perdut més de la meitat d’espectadors i ha passat del 63% de població que hi assistia al 25%. Aquesta realitat no és exclusiva de les Illes, sinó que es replica a tot l’Estat.

Per contra, destaca l’increment de persones que estan donades d’alta en plataformes digitals de productes culturals. Segons els resultats de l’edició de l’enquesta 2021-2022 recollida en el mateix informe, sis de cada deu persones (un 60%) té a casa alguna subscripció a plataformes digitals de continguts culturals.

L’informe també analitza els hàbits de lectura, que en aquest cas s’han mantingut similars els darrers anys. El 2022, el 65% dels residents a les Illes han llegit llibres; el 60% ho ha fet en paper i el 30%, en digital. L’avenç de la digitalització és innegable: fa deu anys els llibres digitals representaven només el 8% del total de les lectures. Amb tot, la despesa en llibres sí que ha davallat, encara que no tant com algunes altres de les àrees culturals: el 33% dels habitants comprava llibres el 2019 i ara ho fa el 22%.

La despesa en cultura

Una altra xifra rellevant que dona l’Anuari és la despesa mitjana per persona en cultura, que en el cas de les Balears va ser de 206 euros el 2021. Així, va ser la cinquena comunitat –juntament amb Cantàbria– amb menys despesa, darrere de Castella-la Manxa (166 euros), les Canàries (193) i Andalusia (197). D’altra banda, les Illes són també les quartes per darrere en despesa per habitant per part de l’administració autonòmica: 20 euros. La mitjana a l’Estat és de 29 euros i al capdavant hi ha Navarra (74 euros per persona) i el País Basc (61 euros).

Quant a l’activitat empresarial, el 2021 hi havia actives 3.366 empreses culturals a l’Arxipèlag, que representen el 2,7% del total a escala estatal. El gruix del volum de negoci es concentra a Madrid (el 22%) i Catalunya 20%), però també destaquen el País Valencià (20%) i Andalusia (13%).

stats