Artesania
Cultura 06/12/2023

El vidre bufat de Gordiola ja és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco

Aquesta tècnica de tractament del vidre es manté únicament a Mallorca i a Segòvia

ARA Balears
1 min
La fàbrica Gordiola de vidre bufat és un dels premiats

PalmaEl vidre bufat de Gordiola ja és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. L'organisme internacional ha donat llum verda a la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat d'aquesta tècnica de tractament del vidre que es manté únicament a Vidres Gordiola (Algaida) i a la Real Fábrica de Cristales de la Granja (Segòvia). A les xarxes socials, Gordiola ha celebrat la inscripció de la tècnica: "Estam plens de felicitat i agraïment cap als mestres vidriers que han preservat la nostra tècnica al llarg dels segles i al Ministeri de Cultura per la seva dedicació en aquest èxit tan significatiu".

Per la seva banda, el president del patronat de la Fundación Centro Nacional del Vidrio, Andrés Ortega, ha valorat els cinc anys de treball fet per aconseguir el nomenament del vidre bufat com a Patrimoni Cultural Immaterial. Ha estat un esforç impulsat per Espanya, Alemanya, Finlàndia, la República Txeca, Hongria i França, amb el suport del Ministeri de Cultura espanyol, a través de la Subdirecció General de Protecció del Patrimoni, i amb el suport tècnic de la Real Fábrica de Cristales, que "ha donat els seus fruits", ha dit.

Segons recull Europa Press, la inscripció a les Llistes Representatives del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la tècnica tradicional del bufat del vidre inclou, a més de la tècnica de vidre bufat amb canya, vidre al bufador i la talla, gravat, esmalts i daurats.

stats