Cultura 05/03/2020

La vida d'Aurora Picornell es converteix en còmic

El Consell de Mallorca ha editat l'obra, amb guió de Nina Parrón i il·lustracions de Beatriz Colom

E. Navarro
2 min
Imatge del còmic, editat pel Consell de Mallorca

PalmaCoincidint amb els actes de commemoració del Dia internacional de la dona, el Consell de Mallorca ha editat el còmic Aurora Picornell. Les bales no podran matar les idees, basat en el llibre de David Ginard Aurora Picornell (1912-1937). La sala de plens del Palau Reial n'ha acollit la presentació, on han acudit la guionista del llibre, Nina Parrón; la il·lustradora, Beatriz Colom; la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera insular de Presidència, Teresa Suárez. Durant l’acte s’ha fet un minut de silenci en memòria de María José Varela.

El còmic comença amb un dibuix del barri del Molinar, l'any 1912, i amb el naixement d'Aurora. "Com la claredat abans que surti el sol, com el futur transformador que arribarà, segur!", diu la mare amb el nadó als braços. A partir d'aquí, l'obra repassa la vida de la sindicalista, una de les icones feministes més importants a les Illes, assassinada pels feixistes el 5 de gener del 1937 a Porreres.

"Una de les premisses de la campanya 'Mallorca té nom de dona' del Consell és recuperar i difondre la contribució de les dones a la nostra societat (...), i si hi ha una dona que posi cara i ulls a aquesta campanya, és Aurora Picornell", diu Teresa Suárez a l'epíleg del còmic. La consellera insular de Presidència assegura que amb aquest còmic "feim una passa més" i que "esperam que serveixi per continuar coneixent aquesta figura i les de les grans dones defensores de la llibertat i les idees".

D'altra banda, Rosa Cursach, directora insular d'Igualtat i Diversitat, apunta que "sembla que ho sabem tot d'Aurora, però no en sabem tant", i "aquest llibret és un bauló més en aquesta cadena de persistència feminista i democràtica, perquè el feixisme no guanyi cap batalla més". "La història d'Aurora Picornell cal que sigui contada, en memòria seva i en memòria de totes les víctimes de la dictadura franquista", conclou.

stats