Aurora Picornell torna al Molinar

Familiars i autoritats han assistit a la inauguració de l'escultura de l'activista assassinada pel feixisme

Mirant cap a la mar, al passeig del Born del Molinar des d'aquest dilluns es pot veure el bust d'Aurora Picornell. Aquesta jove sindicalista i feminista que va ser víctima de la repressió franquista és la darrera de les dones a les quals el Departament d'Igualtat del Consell ha retut homenatge amb la campanya 'Mallorca té nom de dona'. Els altres bustos han estat els de Catalina  Homar , Clara  Hammerl  i  Dorethea   Bate .

Amb l'acte d'inauguració de la seva escultura s'inicia el 2019 com l'Any d'Aurora Picornell. El Molinar, on ha quedat ubicat el seu bust, era el barri d'aquesta activista, que va ser assassinada pel feixisme amb només 26 anys. Picornell venia d'una família profundament polititzada i va viure en un ambient treballador i d'esquerres. Qui va ser coneguda com la P assionària  mallorquina, juntament amb les roges del Molinar, va ser detinguda i afusellada el mes de gener del 1937.

Les paraules que va escriure Picornell amb motiu del 8 març del 1934 han estat presents a l'homenatge. I sobretot han sonat amb força els seus crits finals: "Contra el feixisme assassí!, contra el règim capitalista que l'engendra!, contra la guerra que es prepara! Per a igual feina, igual salari".

El moment més emotiu l'han protagonitzat els seus familiars, entre els quals hi havia la seva neboda, Catalina Picornell, de 83 anys. "Estic molt emocionada. No pensava que aquest dia arribaria, però ha arribat", ha dit.

El regidor d'Igualtat  Aligi  Molina ha fet una crida a recuperar les seves idees i ha recordat la frase mítica de Picornell abans del seu assassinat: "Podeu matar els homes i les dones, nins com el meu que encara no ha nat. Però, i les idees?". Tant el vicepresident del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, com el batle de Palma, Antoni Noguera, han aprofitat per reivindicar Aurora Picornell com a referent i la necessitat de lluitar contra les forces polítiques que llancen missatges masclistes i feixistes.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF