Cultura 27/07/2018

Artistes locals donen suport a Valtonyc a l'acte 'El teu exili, la nostra lluita'

Per celebrar que la justícia belga no ha vist indicis de terrorisme en el cas, han actuat els Glosadors/es de Mallorca, Samantha Hudson, Hugkakke i Dj. Yacumama

M.j. Ribas
2 min
Glosadors/es de Mallorca a l'acte 'El teu exili, la nostra lluita.'/ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaL'acte 'El teu exili, la nostra lluita. Gràcies Valtònyc' s'ha celebrat aquest dijous horabaixa a Can Alcover. Organitzat pel grup de suport a Valtònyc per reivindicar que la justícia belga no ha vist indicis de terrorisme en el cas, ha comptat amb les actuacions dels Glosadors/es de Mallorca, Samantha Hudson, Hugkakke i Dj. Yacumama.

Maria de Lluc Forteza, del Grup de suport ha explicat que "l'acte es va començar a organitzar quan Josep va sortir a la llum i es fa fer pública la seva situació d'exiliat a Bèlgica. La idea és reivindicar que el seu exili és la nostra lluita, tot i que des d'aquí seguirem fent feina en el cas d'en Valtonyc. També volem crear un precedent en la lluita per la llibertat d'expressió. És també un petit homenatge a Valtonyc per haver oferit el seu cas a disposició del moviment social en general, i és una celebració perquè la justícia belga ha decidit posar-lo en llibertat sense condicions. Per nosaltres és un indicador de què ara mateix la justícia espanyola està errada, no és democràtica. Una de les qüestions més important és que la justícia belga no ha vist indicis d'enaltiment del terrorisme i es contradiu amb la justícia espanyola".

No buscaven fer un gran acte, Can Alcover, gestionat per l'Obra Cultural Balear, entitat amb qui mantenen una bona relació però no hi ha vincle directe. L'esdeveniment s'ha autogestionat i autofinançat cent per cent pel Grup de suport.

A nivell econòmic, tots els beneficis són per la caixa resistència, que principalment té la funció de costejar les despeses judicials, i "seguir la lluita des d'aquí amb projectes i activitats que volem organitzar de cara al futur, ja que com a mínim seran 5 anys d'exili".

La selecció d'artistes ha estat de músics locals que han tingut bona disponibilitat en col·laborar a l'acte. Hugkakke és raper, i ha compartit habitualment escenari amb Valtonyc, per aquesta raó té un vincle personal amb ell, més enllà del polític. Volien portar a Pablo Hassel, ja que ell també és un represaliat, i el seu un cas és similar al de Valtonyc, però no ha pogut venir per qüestions d'agenda.

Samantha Hudson té una posició molt clara i reivindicativa des de la seva pròpia dissidència. Els glosadors, han expressat la seva empatia amb la mare de Josep, que es trobava entre el públic, i s'han fos en una abraçada amb ells al final de la seva intervenció. Ella no ha pogut evitar unes llàgrimes, tot i el to de protesta dinàmic i divertit.

Quasi al final de l'acte s'ha llegit un comunicat del Grup de suport, unes paraules polítiques i emotives per seguir amb la lluita.

stats