Cultura 16/10/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Música, teatre i altres espectacles a l'agenda d'aquesta setmana

Ara Balears
4 min
Arriba a Mallorca l'obra 'Carrer de Txernòbil'.

‘Carrer de Txernòbil’

Oblideu-vos de nosaltres

Txernòbil és sinònim d’horror, de catàstrofe; de punt final i punt de partida. Ara, la companyia de teatre Oblideu-vos de nosaltres du la tragèdia a escena a Mallorca amb el títol Carrer de Txernòbil. Ho fa a partir d’un relat de Svetlana Aleksiévitx, premi Nobel de literatura 2015, inclòs en el llibre La pregària de Txernòbil: Una veu humana solitària. Les paraules d’Aleksiévitx són fruit d’una conversa que va tenir amb Liudmila Ignatenko, dona del bomber difunt Vassili Ignatenko. Evelyn Arévalo, sota la direcció de Joaquim Armengol, posa veu a les paraules d’Ignatenko i ofereix al públic una mirada nova i particular sobre el desastre de Txernòbil. Amb una escenografia senzilla, naturalista i amb pocs elements però molt simbòlics, Oblideu-vos de nosaltres presenta aquesta història crua que mostra una realitat que, encara avui, costa d’entendre.

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma). Dissabte, 17 d’octubre, a les 20.30 h. Diumenge, 18 d’octubre, a les 19 h. Entre 10 i 12 euros.

TEATRE

‘Paradís’

El Somni Produccions

Dirigida per Xavi Núñez i interpretada per Sergi Baos, aquesta obra no parla del paradís d’aigües cristal·lines que és Mallorca, sinó de tots els habitants d’aquest territori que han estat expulsats o que no gaudeixen de totes les meravelles que se suposa que té a l’abast tota persona que viu a l’illa. Aquesta proposta, contada a quatre veus, està protagonitzada per aquells que fan coa al banc d’aliments, que copen les llistes de l’atur i que intenten sobreviure al paradís.

Teatre Sa Teulera d’Andratx (carrer Metge Gaspar Pujol, 68). Dissabte, 17 d’octubre, a les 20.30 hores. 5 euros.

MÚSICA

Concerto a tempo d’umore

Orquestra de l’Empordà

L’Orquestra de Cambra de l’Empordà arriba des de Girona amb un concert teatral per a tots els públics. Dotze músics, dirigits per Jordi Puntí (que va dirigir l’espectacle Operetta), faran sonar les peces més famoses dels autors més reconeguts de la música clàssica. El teatre de gest, l’humor i la diversió també hi seran presents. D’aquesta cita en podran gaudir tant els experts en música, que podran valorar la qualitat dels arranjaments, com el públic general, que reconeixerà les melodies dels més grans de la música clàssica.

Auditòrium Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor). Dissabte 17 a les 20 h. 13 €. Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca). Diumenge 18 a les 19 h. 12 euros.

Centenari Delibes

Euroclàssics

L’actor Emilio Gutiérrez-Caba, el baríton Luis Santana i el pianista Francesc Blanco homenatjaran Miguel Delibes, del qual es compleix el centenari del seu naixement (17 d’octubre del 1920). Es llegiran una dotzena de textos dramatitzats del seu Música, palabra y voz en torno a las viejas historias de Castilla la vieja. La producció d’aquest concert és d’Euroclàssics i forma part del 25è Festival de Música Clàssica d’Hivern.

Centre de Cultura de Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma). Dissabte, 17 d’octubre, a les 19.00 hores.

Festival de Música

Orquestra Ciudad de Almería

L’Orquestra Ciudad de Almería visitarà Bunyola aquest cap de setmana. Concretament, hi arribarà un sextet de cordes, que interpreatarà peces de Schubert i Brahms.

Teatre Municipal de Bunyola (carrer de l’Església, 2 ). Diumenge, 18 d’octubre, a les 18.30 hores. 10 euros, 5 per als estudiants.

ALTRES

‘La desnudez’

Daniel Abreu

El nom Daniel Abreu és garantia de qualitat. Amb una seixantena de produccions representades a més de 30 països, el ballarí de Santa Cruz de Tenerife arriba ara a Maó amb el seu muntatge escènic, guardonat amb els premis Max 2018 al millor espectacle de dansa, millor coreografia i millor intèrpret masculí: La desnudez. Amb una enorme poètica, la peça parla sobre l’aprenentatge d’estimar-se i ofereix un viatge a través de les diferentes etapes de l’amor. Una coreografia senzilla i sense artificis, avinentesa entre els ballarins –Dácil González i Daniel Abreu–, força poètica i paisatge sonor evocador són les claus d’aquest espectacle de dansa. Dues figures en escena, que apunten a una idea de polaritat i de viatge des de la mort a l’amor.

Teatre Principal de Maó (carrer Costa Deià, 40). Dissabte, 17 d’octubre, a les 20 hores. 18-20 €.

‘La flauta màgica’

Òpera Zuid

La flauta màgica, un dels títols més coneguts i més representats de W.A. Mozart, obre la XXXV Temporada d’Òpera del Teatre Principal. Un conte de fades amb tocs d’humor, plagat de referències filosòfiques. Aquesta és una producció de l’Òpera Zuid de Maastricht (Països Baixos) i la seva directora d’escena, Jorinde Keesmat, que ha apostat per una escenografia actual, oferint una versió de l’obra renovada, com si es tractàs d’una obra contemporània. Josep Planells n’és el director musical i hi participen, com a solistes, Antoni Lliteres i Aleksandra Jovanovich. És una òpera en alemany, de dos actes, amb libreto d’Emanuel Schikaneder.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Diumenge, 18 octubre, a les 19.00 hores; dimecres, 21 octubre, a les 20.00 hores. De 10 a 65 euros.

Miquel del Sants Oliver

Cicle de conferències

El cicle de conferències que commemora el centenari de la mort de Miquel del Sants Oliver (1864-1920) continua el seu recorregut després d’haver-se cancel·lat la primavera. En la pròxima trobada, Francesc M. Rotger abordarà els conceptes de turisme, política i autonomia segons el prisma de Miquel dels Sants Oliver, a partir d’una anàlisi dels seus articles. Així, aquesta és la conferència del cicle que es dedicarà als vessants polítics i periodístics d’un dels fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans.

Edifici la Riera (carrer Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma). Dimecres, 21 d’octubre, a les 19 hores. Gratuït.

stats