Cultura 25/12/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies de Nadal

Teatre, música i cinema a l'agenda d'aquesta setmana

Ara Balears
4 min
Imatge de l'obra Pedro Páramo

‘Pedro Páramo’

Juan Rulfo / Mario Gas

Feia anys que el dramaturg Pau Miró, un enamorat de la novel·la Pedro Páramo, de Juan Rulfo, treballava en l’adaptació al teatre d’aquest text. Finalment, el resultat de la feina ha pogut veure la llum aquest 2020. Mario Gas és el director de la peça, i proposa un duet d’intèrprets de nivell dalt de l’escenari: es prenen el pols Pablo Derqui i Vicky Peña. L’actriu Vicky Peña, una icona dels escenaris, diu que aquesta és una proposta “difícil de representar al teatre”: per l’altíssima quantitat de personatges que hi surten i pel dinamisme i la complexitat del text. És la història d’un home humil, Pedro Páramo, que es converteix en un gran cacic del seu poble, Comala, un lloc que arrasarà. Anys després, el seu fill, Juan Preciado, tornarà a la vila i descobrirà qui era realment el seu pare i com va jugar amb els seus veïns.

Teatre Principal (c. de la Riera, 2. Palma). Dissabte 26 de desembre a les 19 h; diumenge 27 a les 18 h. De 8 a 35 euros.

TEATRE

‘José Mari’

La Impaciència

La companyia La Impaciència posa en escena els actors Luis Venegas, Rodo Gener, Salvador Oliva i Xavi Núñez per explicar la història de tres intèrprets, que, amb poques possibilitats de treballar, es confinen amb l’objectiu d’escriure una obra mestra. Però com que el pla és poc fiable, decideixen canviar d’estratègia i segresten una persona adinerada. De seguida s’adonen que es tracta d’algú massa conegut i important i, a partir d’aquí, les coses només poden anar a pitjor. L’obra està escrita per Salvador Oliva i dirigida per Luis Venegas i la descriuen com la més “gamberra, irreverent i absurda”. La peça es va estrenar la setmana passada, però s’ha prorrogat perquè es varen esgotar les entrades de totes les funcions.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 40. Palma). Dissabte 26 de desembre a les 19.30 hores. De 14 a 18 euros.

‘L’odissea d’Ulisses...’

Teatre de la Sargantana

Un muntatge enfocat al públic infantil i familiar dirigit per Pere Fullana, que comparteix dramatúrgia amb Carme Planells, i interpretat per Guillem Casals, Kelly Martínez i Marina Nicolau. Una aventura marítima en la qual Ulisses, acompanyat per les seves amigues Martina i Rufina, fa un viatge per la Mediterrània. Durant la travessia descobreix tots els problemes que té la mar: la contaminació, el plàstic... L’obra és una invitació a tenir cura del planeta i lluitar contra el canvi climàtic. Inclou un sentit pedagògic, que és habitual en les produccions de Teatre de la Sargantana, la línia d’obres infantils de la companyia i productora Iguana Teatre.

Teatre de Petra Es Quarter (carrer del Sol, 5). Dissabte 26 de desembre a les 18 hores. 4 euros. Centre de Cultura Can Jeroni (carrer de la Talaia, 16. Sant Josep de sa Talaia, Eivissa). Diumenge 27 de desembre, doble funció: a les 17 i a les 19.30 h.

MÚSICA

‘El llibre de la selva’

Musical

L’Auditori de Manacor acull durant tota la primera setmana de Nadal el musical infantil El llibre de la selva. Sota la direcció escènica de Sebastià Adrover i Moli Quetglas i la direcció musical de Montse Mozo, una quinzena d’actors i actrius interpretaran la versió musical del llibre de Rudyard Kipling, amb Mowgly, Bagheera i Baloo com a protagonistes. Un dels elements més importants en aquesta peça de teatre és el vestuari dels personatges, fet per Bàrbara Bibiloni i Tomàs Barceló. Una funció per gaudir en família.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). De dissabte 26 a dimarts 29 a les 11.30 hores o a les 19.30 hores. 13 euros.

Concert de Nadal

Cors del Principal

El concert de Nadal dels cors del teatre Principal s’adapta a les mesures per lluitar contra el coronavirus i enguany serà exclusivament en línia i gratuït. L’actuació, que tothom podrà veure des de casa, està enregistrada a la sala Gran del teatre i té un repertori basat en cançons tradicionals nadalenques.

Al web www.teatreprincipal.com/ca/ entrades/streaming. De dissabte 26 de desembre de 2020 a dimecres 6 de gener de 2021. Gratuït.

Concert líric

‘La música que mai caduca’

Marta Bauzà (soprano), Antoni Lliteres (tenor) i Andreu Riera (piano) tenen una llarga trajectòria professional. Ara ofereixen una gala lírica amb un dels formats més exitosos: el trio amb soprano, tenor i piano. El recital serà variat. Interpretaran cançons, àries i duets d’òperes i romanços, i també duets de sarsuela.

Església del Convent de Sant Domingo de Pollença (carrer de Guillem Cifre de Colonya, s/n). Diumenge, 27 de desembre, a les 18 hores. 15 euros.

Orquestra de Cambra

Concert de Cap d’Any

Valsos i polques per acomiadar l’any de la mà de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca. El conjunt musical assegura que el programa serà fresc i diferent, i que inclourà duets operístics per a soprano i mezzosoprano, alguns molt coneguts pel públic. Dirigirà els músics Francesc Prat.

Teatre del Born (plaça del Born, s/n, Ciutadella). Dilluns 28 de desembre a les 20 hores. Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Dimarts 29 de desembre a les 20 hores. Entre 15 i 25 euros.

ALTRES

‘Nits de màgia’

Miguel Gavilán

Màgia per als dies més màgics de l’any. L’il·lusionista Miguel Gavilán, que carrega a les seves espatlles un llarg recorregut professional i acumula guardons i reconeixements estatals i internacionals, s’instal·la durant uns dies al teatre Sans. En els seus espectacles combina efectes visuals i un bon repertori musical, una conjugació que fa que el resultat sigui un muntatge diferent, fresc i actual. La posada en escena està molt cuidada, i els diferents recursos que utilitza durant el seu espectacle demostren que és un artista capaç de tocar diferents disciplines. Una proposta adient per gaudir en família.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). De dissabte 26 de desembre a diumenge 3 de gener (només els divendres, dissabtes i diumenges). Entre 10 i 12 euros.

stats