Cultura 24/10/2022

'El último de Arganeo', de David Vázquez, guanya el premi Biosfera del Menorca Doc Fest

Parla de la vida d'un jove que des de la seva infància volia ser pastor

Iván Martín
1 min
Carmina Balaguer i Magda Timoner comuniquen per streaming el premi al seu autor, David Vázquez.

MAÓEl curtmetratge El último de Arganeo, de David Vázquez, ha aconseguit el premi Biosfera que atorga el festival Menorca Doc Fest i que reconeix un treball divulgatiu en consonància amb els valors de Reserva de la Biosfera, naturalesa i sostenibilitat de l'illa. L'obra de Vázquez presenta un jove pastor, Edilberto Rodríguez, que estudiava Forestals a Ponferrada, però des d'infant somiava convertir-se en pastor com el seu avi. Després d'una feina silenciosa per reconstruir els corrals i estar amb el ramat es dedica a recuperar l'entorn natural, els costums i les tradicions.

Així, els documentalistes Álex Dioscórides, Magda Timoner i Carmina Balear han format el jurat i han concedit el premi Biosfera per unanimitat. A ulls del jurat, el curtmetratge de Vázquez realça "un estil de vida susceptible de desaparèixer i que és necessari per mantenir la sostenibilitat i el vincle que l'ésser humà estableix amb la naturalesa, a través de la força i el convenciment d'un personatge que converteix una història local en universal".

Des de l'organització del Menorca Doc Fest han destacat la gran qualitat i varietat d'estils de les obres que han participat, especialment Mama, de Pablo de la Chica, que fou guanyadora del Goya a millor curt documental 2022, i Tatuado nos ollos levamos o pouso, de Diana Toucedo, un dels exponents del denominat Novo Cine Galego.

stats