Cultura 23/10/2021

‘Ulisses’, de Joan Bover, premiat en el Cinema de Muntanya

La Mostra va entregar el 22 d’octubre els guardons del seu certamen de curts

2 min
Fotograma del curt premiat Ulisses, de Joan Bover.

PalmaLa peça Ulisses, de Joan Bover –que és candidata a les nominacions dels premis Goya–, va aconseguir el primer Premi Colonya, dotat amb 750 euros, al Millor curt produït a les Illes Balears, en el marc de la Mostra de Cinema de Muntanya. El curtmetratge Melting Landscapes. Glaciers, de Pepe Molina Cruz, va guanyar el certamen i va aconseguir el Premi Kenia Outdoor al Millor curt de natura, dotat amb 500 euros. El Premi Federació Balear de Muntanyisme i Escalada al Millor curt de muntanya, dotat també amb 500 euros, va ser per a Lock down rock up, de Nico Hambleton. 

Els guanyadors del 3r Festival Internacional de Curtmetratges Documentals de Muntanya i Natura es varen conèixer divendres, 22 d’octubre, en una gala celebrada al Teatre Municipal Catalina Valls de Palma. El jurat, a més, va atorgar mencions especials a Spellbound, de Richard Sidey, i Silk’s balance, d’Eloise Lorthiois.

Després d’acabar l’acte de lliurament de premis, varen projectar-se els curts vencedors i, més tard, es va continuar amb la projecció de la secció oficial. 

La Mostra de Cinema de Muntanya prossegueix aquesta setmana amb diferents activitats. Dissabte, 23 d’octubre, es projectarà al teatre Principal de Palma (a les 20 hores) el documental Majorca Observed, una de les joies d’aquesta edició del festival. Es tracta d’un documental gravat per la BBC l’any 1968 com a resposta a la proposta feta per un grup d’ornitòlegs anglesos de la Royal Society for the Protection of Birds que venien a veure ocells a l’illa. Els turistes, que viatjaven a Mallorca per gaudir dels paratges naturals i la fauna del territori, varen copsar alguns canvis a l’illa provocats pel turisme de masses. La gravació d’aquest documental va ser la seva manera de posar el crit al cel. Antoni Vives Riera, professor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, ha investigat la història d’aquest documental i ha aconseguit que l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca en tingui una còpia. 

Més projeccions

Diumenge, 24 d’octubre, al teatre Catalina Valls, hi ha una sessió especial dedicada al públic familiar, que constarà de la projecció de quatre curtmetratges d’animació conduïts per Ignasi López Fàbregas. El dilluns 25 Miquel Rayó pronunciarà la conferència titulada Dones, excursionisme i muntanyisme a les Illes Balears. La seguirà la taula rodona Dona i muntanyisme, amb la participació de Cati Lladó, alpinista; Alícia Gallardo, espeleòloga, i Maria Francisca Mas Riera, escaladora i investigadora d’estudis de gènere.

La Mostra clourà dia 26 amb dues projeccions internacionals: The Wall of Shadows, d’Eliza Kubarska, i Ocean to Sky, de Michael Dillon.

stats